Linus Bylund borde skämmas – men har inte vett att göra det

Igår kunde vi berätta att Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund reagerade kraftigt på att Avpixlats krönikör, den skicklige debattören och skribenten Mats Dagerlind, hade skrivit några korta fraser på Twitter. Nu visar det sig att SD vidhåller kritiken mot Dagerlind.

Dagerlind som för det mesta skriver långa och väl sammansatta texter skriver ibland korta meningar på Twitter. Nu hade han skrivit bl.a. att ”Jag anser att en nation och ett folk skall reproducera sig själv och sin särart”, en helt oförarglig och självklar mening som enbart kan väcka medhåll – inte bara från svenskar utan från alla folk. Dagerlind skrev också ”Totalt anser jag att ca 95 % av de som bor här ska vara födda här av svenskfödda föräldrar”.

linus-Bylund
Linus Bylund är Jimmie Åkessons pressekreterare

Det som Dagerlind skrev borde snarare kallas för kloka debattinlägg än absoluta ståndpunkter eftersom det var korta fraser utan större sammanhang. Alla som läst Dagerlinds artiklar på Avpixlat och hört honom debattera vet vilken utomordentligt skicklig stilist, skribent och debattör han är. Det är inte alla som uppskattar en person som besitter sådana kvaliteter. Aftonbladet, som besitter ett stort hat mot Avpixlat, gillar av uppenbara skäl inte Dagerlind. Tidningen vet att Dagerlind kan vinna en debatt över precis vilken meningsmotståndare som helst på knockout bara genom att vara helt saklig i den invandringspolitiska debatten.

Därför betraktar Aftonbladet honom som farlig, så farlig att man hängde ut honom som om han vore ett farligt monster. I stort uppslagna artiklar citerade man vad han skrivit på Twitter och försökte framställa det som något extremt eller anmärkningsvärt. Det var det inte. I själva verket var det som Dagerlind skrev sunda tankar som dessutom är självklara för varje tänkande människa, inte bara för svenskar utan för många andra folk.

1ab-dagerlind

”Jag anser att en nation och ett folk skall reproducera sig själv och sin särart” är en mening som borde vara helt självklar att sympatisera med inte bara för nationalister och invandringskritiker utan för varje människa med ett uns av förnuft i behåll.

Men i Sverigedemokraterna är det tabu att önska att det egna folket reproducerar sig. Det framgick med önskvärd tydlighet när Jimmie Åkessons pressekreterare, den gravt okunnige Linus Bylund, skulle kommentera vad Dagerlind twittrat om.

Linus Bylund sade till Aftonbladet efter att han hade fått twittret uppläst att ”det är högst anmärkningsvärt” att någon kunde uttrycka sig som Dagerlind hade gjort. Bylund klargjorde för tidningen att SD ska ”titta närmare” på Dagerlinds twitter.

Senare på förkvällen (igår den 17 mars 2013) skrev Mats Dagerlind en längre text där han förklarar sitt twittrande och kommenterar Bylunds märkliga uttalande:

Vi citerar ur Dagerlinds text:

”Mot bakgrund av mitt långvariga arbete i partiets och den Sverigevänliga folkrörelsens tjänst förefaller det märkligt att Bylund okritiskt skulle fästa något avseende vid en Aftonbladet-journalists påståenden om att jag är rasist och homofob. De tänkbara orsaker jag kan se till att så ändå har skett är att 1) Bylund förletts av Aftonbladets Josefin Sköld att tro att han kommenterat något annat än lösryckta citat ur en timslång Twitter-diskussion, 2) att Bylund inte är så förtrogen med min politiska gärning som jag inbillat mig och därför inte vetat vad han ska tro konfronterad så här av Aftonbladet och/eller 3) att jag missuppfattat viktiga delar av Sverigedemokraternas principprogram, något som i så fall bör klaras ut.”

Vi sympatiserar helt med Dagerlind av flera skäl. Det första är att han är en fantastisk skribent och en stor resurs för den Sverigevänliga rörelsen. Det andra är att han är begåvad och begåvade människor ska ha rätt att framföra åsikter och tankar fritt utan att bli föremål för inkvisitoriska åtgärder.

Nu försöker Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund framställa Dagerlinds korta twittermeddelande som om de stod i strid med Sverigedemokratiska åsikter och måste fördömas. När Bylund fick höra vad Dagerlind skrivit sade han till Aftonbladet att de åsikterna ”inte är förenliga med att arbeta för SD”. Istället för att ta Dagerlind i försvar så gick Bylund till angrepp mot honom – offentligt dessutom.

Nu har några välmenande människor sagt att allt kanske bottnar i ett missförstånd och att Bylund ”gick i Aftonbladets fälla” som gick ut på att skapa hat mot Dagerlind. Men så är det inte. Linus Bylund är en intellektuellt undermålig individ som inte är kapabel till någon djupare tankeverksamhet, det är inget nytt och är en ganska allmän uppfattning som stöds av såväl sverigedemokrater som många väljare som följer partiet. Det har inte förrän nu funnits goda skäl att påpeka detta faktum. När Fria Tider beskrev Linus Bylund så skrev de så här: ”… Pressekreteraren är den hopplöst obegåvade twitterflamsaren Linus Bylund… ”. Det är så de flesta ser på Bylund.

2linus bylund-twitter
Typisk trams-twitter från Bylund

Det räcker man att följa vad Bylund skriver på Twitter för att inse att han är inte borde ha den tjänst som han innehar. Men Jimmie Åkesson gillar att omge sig med mediokra eller underbegåvade människor som lyder honom och säger ja till alla hans nycker och påhitt hur underliga de än är. Städkvasten och införandet av ”nolltolerans” har varit ett sätt att nyckfullt kunna slänga ut valfria oönskade människor ur partiet. I vissa fall har befogade uteslutningar gjorts, men i många fall har personer uteslutits av helt andra skäl som för utomstående är obegripliga. I några fall har personer självmant lämnat partiet i ren trötthet av alla intriger som skapas av partiledningen. Flera personer som är mer lämpliga än många andra i SD har uteslutits på ytterst tvivelaktiga grunder. Och den fula behandlingen av Gustav Kasselstrand bör nämnas. Jimmie Åkesson och hans flickvän Louise Erixon har på olika sätt motarbetat Kasselstrand trots att han är begåvad och populär. Många tror att det förekommer en maktkamp där personer som kan hota ledarkvartetten stoppas eller slängs ut om de riskerar att bli för populära. Just idag står Patrik Ehn och Daniel Rondslätt i Göteborg inför risken att uteslutas. Partistyrelsen fattar beslut senare under dagen.

Linus Bylund är en del av den inre cirkeln av mediokra Åkesson-lojala, som av någon anledning också ofta uttrycker sig klantigt, pampaktigt, föraktfullt eller nedvärderande om egna medlemmar. Åkesson själv kallade Gustav Kasselstrand för ”valpig” i direktsänd TV förra året. Man gör inte så. Åkesson sprider en dålig kultur omkring och de närmaste personerna beter sig likadant.

När Linus Bylund valde att inte ens ta Mats Dagerlind i försvar är det bara en upprepning av hur man brukar uppträda i SD mot människor som man vill stöta bort. Man mobbar dem. Dessvärre ser det ut som om Åkesson-falangen vill stöta bort Mats Dagerlind från SD. Den nolltolerans som Åkesson införde handlar inte om att se till att gravt olämpliga personer åker ut, sådant kan man åtgärda utan att ha ”nolltolerans”, utan det handlar om en slags ideologisk bacillskräck från Åkessons sida där ett enda ”avvikande” ord kan leda till uteslutning.

När Mats Dagerlind sade ”Jag anser att en nation och ett folk skall reproducera sig själv och sin särart” så var det självklara begrepp för varenda normalbegåvad person som vill Sverige väl. Men i Bylunds öron var det rena fascismen. Den som i naivitet tror att Bylund ”missförstått” något har fel. Bylund har nämligen vidhållit sin inställning om att Dagerlind ska ”granskas” och kanske bli föremål för en intern utredning. Det som skulle kunna hända är då att han inte längre får skriva för SD-Kuriren där han medverkar.

Om det hela hade varit ett missförstånd så hade Linus Bylund bett Dagerlind om ursäkt på Twitter, men det har inte skett. Frånvaron av en ursäkt tyder också på att Jimmie Åkesson delar ståndpunkt med Bylund och att de två har en samsyn i det mesta – även i frågan om Dagerlind – är självklart.

3linus-bylund
Bylund vidhåller sin undermåliga kritik mot Dagerlind

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Både på Avpixlat och på Fria Tider har ett stort antal personer gått till Dagerlinds försvar, vilket är det självklara för en äkta Sverigevän att göra. Att ta Bylund i försvar är helt omöjligt och tyder mest på exempellöst dåligt omdöme.

Här är några av reaktionerna på Avpixlat:

”Varför går Bylund såpass hårt mot Mats Dagerlind? Ska taket vara så långt att det ligger strax ovanför golvet eller? Nej Tack!”

”Jag är jävligt besviken på Bylund. Han borde ha backat upp det han skrev. Finns ju inget extremt med det han skrev utan snarare sunt förnuft.”

”Märkligt att någon från SD s-ledning ens bemöter och uttalar sig till någon från Aftonlögnen eller expressen när dom ringer på helgen i ett sådant här ärende.”

”Däremot är det förvånande att Linus Bylund inte kunde uppträda bättre till ditt försvar. Jag är besviken på honom. Han twittrar om allt möjligt men har inte ens haft vett att be dig om ursäkt.”

”Vad gäller Linus Bylund Mats, så har hans uttalanden till slaskjournalisten med SDs nya kommunikationsplan att göra.”

”SD-toppens reaktion är mycket oroväckande… Håller vi på att tappa makten om vårt kära parti?”

”Oroväckande att Linus Bylund kröker rygg för en AB-lakej… Han borde mycket väl förstå att man kan välja att säga ”ingen kommentar, jag behöver sätta mig in i ärendet först”.

”Vill Bylund bita handen som föder honom? Avpixlat, dess krönikörer och läsare, är stommen i SD”

”Jag ställer mig frågande till att Linus Bylund är en lämplig presstalesman för SD. Det är visserligen inget lätt jobb men jag har för mig att det inte är första gången han ”viker ner sig” för journalister.”

”Det är nog kört för dig eftersom det är Jan Helin som bestämmer över Sverigedemokraterna nu för tiden.”

” …det blir inte bättre av att även Bylund sladdrar om partikamrater med partiets fiender.
Skärpning!

”Att Bylund går på Aftonlögnens trick.”

”Och att Linus Bylund möjligtvis inte är så skärpt som önskvärt vore.”

”Det hela blir lite löjligt när en fri debattör som Mats skall ”granskas” av partiet.”

”Nu får SD ta det lite lugnt med alla granskningar och kontroller av vad nån sagt eller gjort. Den här så kallade nolltoleransen börjar spåra ur.”

”Det blir inte många kvar om SD menar allvar med nolltoleransen.”

”Mats, du är den ojämförligt viktigaste personen för SD och sverigerörelsen. Den där Bylund har väl aldrig presterat någonting av värde. Inte något av läsvärde i alla fall.”

Några av kommentarerna på Fria Tider:

”Tycker SD att svenskarna ska sluta reproducera sig och sin särart? 
Ska vissa folkslag exempelvis somalierna ha ensamrätt på det?”

”Ja, det vore ju förfärligt om svenskarna överlevde. SD framstår mer och mer som Fienden.”

”Mats Dagerlind uttrycker bara svenska folkets åsikter, att sen ledningen inom SD blir skitnödiga kan inte hjälpas.”

”Bylund..
Rör inte våran Dagerlind.”

”Linus Bylund infiltratör? Har vi fött en orm vid vår barm?”

”Det blir värre och värre. Skärpning, SD-ledningen! Partiet behöver alla intelligenta och uppriktiga personer det kan få.”

”Begreppen ”öppen svenskhet” och ”nolltolerans” kommer att bli rena dödspillret för SD.”

”Linus Bylunds åsikter innebär att jag inte kommer att rösta på SD.”

”Bylund skall nog bara hålla sin käft stängd…”

”Vem vill jobba för ett parti som utan att ens blinka hugger huvudet av folk som jobbat troget och träget i åratal så fort Expo eller någon Aftonbladet-praktikant ringer?”

”Den där Bylund verkar behöva ha en rejäl media träning, fram tills dess hålla käften!”

”Varför är jag inte förvånad över att Linus Bylund trampat i klaveret igen?”

mdtwitter3 mdtwitter-2
Kloka ord från Mats Dagerlind. Han tog tyvärr bort sina meddelanden efter Bylunds påhopp.

Dagerlind har massivt stöd från läsekretsen både på Avpixlat och Fria Tider. Alla kloka människor bör visa stöd för Dagerlinds rätt att yttra sig. De korta men geniala twitter-meddelanden som SD sannolikt kommer att fördöma borde bli deviser självklara att följa. Det som verkligen är anmärkningsvärt är att Linus Bylund ens kommenterar Dagerlinds twitter eftersom Dagerlind inte är politiker. Han sitter inte på någon partipost, är varken kommunalpolitiker eller riksdagsman utan är en skribent. Att Linus Bylund, som själv varken kan skriva eller tänka, recenserar Dagerlind är däremot mycket anmärkningsvärt. Det är ytterligare ett tecken på den absurda ideologiska bacillskräck som finns i partiledningen.

När det gäller Jimmie Åkessons undermålige pressekreterare så är valet av honom ett exempel på det intellektuella haveriet i partitoppen. Det självklara vore att ha en person som Mats Dagerlind som partisekreterare, men om en begåvad person blir partisekreterare så bleknar Åkesson och det vill han ju inte. Han vill framstå som ”ledaren” och ser noga till att alla konkurrenter slängs ut eller hindras i den interna karriären medan de mediokra får framträdande positioner i kraft av lojalitetet till Åkesson.

En normal människa hade intre uppträtt så som Bylund har gjort här. Att Bylund inte ens skäms för sitt beteende bevisar att han är fel man på fel plats.

Det är dags att sätta ned foten mot Åkesson nu. Han borde bytas ut. Han har varit partiledare sedan 2005 och det kan ha gjort honom maktgalen. Det är i så fall skäl nog att byta ut honom innan ännu fler utesluts för bagateller.

Läs mer:
Samlingstråd om Sverigedemokraterna efter uteslutningen av Patrik Ehn.

Taggat:,

6 tankar om “Linus Bylund borde skämmas – men har inte vett att göra det

 1. […] Linus Bylund borde skämmas – men har inte vett att göra det (17 mars 2013 […]

 2. […] för intellektuella interna debatter, så fördöms folk utan att kunna försvar sig. Det senaste exemplet var när den populäre krönikören Mats Dagerlind på Avpixlat fördömdes av Jimmie Åkessons […]

 3. […] har skrivit om Linus Bylund tidigare. Läs den texten här, den är klart läsvärd för att öka förståelsen för vem Linus Bylund är. Han är Jimmie […]

 4. ÅMÅL november 6, 2013 kl. 17:54 Reply

  Nu glömmer vi Linus Byfåne, håller varandras händer och sjunger
  ”We shall overcome…”

 5. Fredrik Almroth december 3, 2013 kl. 08:06 Reply

  Lång krönika 🙂 Lika lång som Dagerlind själv brukar skriva

 6. […] Linus Bylund borde skämmas, men har inte vett att göra det […]

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: