Mittmedia

Mittmedia (med huvudbolaget MittMedia Förvaltnings AB) är en av Sveriges största tidningskoncerner och äger dagstidningar, tryckerier och radiostationer.

Mittmedia hette fram till 2003 Gefle Dagblads Förvaltnings AB och ägde Gefle Dagblad, Sundvalls Tidning och några Radio Rix-stationer. När Arbetarbladet köptes 2003 tog koncernen det nya namnet MittMedia som organiserades om i ett antal lokala dotterbolag.

2005 var MittMedia en av köparna av Centertidningar där Östersund-Posten ingick liksom ett antal tidningar i Hälsingland. 2006 köptes Länstidningen Östersund av dåvarande ägaren Maths O. Sundqvist.

Mittmedia förvaltnings AB ägs till 70 % av (den liberala) Nya Stiftelsen Gefle Dagblad och till 30 % av Stiftelsen Pressorganisation (SP). SP är en liberal stiftelse av extremliberaler som under åren har stött Liberala Nyhetsbyrån, Neo och Liberal Debatt.

Koncernen är ett moderbolag som har sju dotterbolag och flera dotterdotterbolag. Total utges 17 dagstidningar och en veckotidning. Ett av dotterbolagen är svensk Morgondistribution AB som distribuerar koncernens tidningar. Koncernen är också delägare i Liberala Tidningar i Mellansverige AB med driftsbolaget Mediabolaget Promedia i Mellansverige AB, som bl.a. utger 13 lokaltidningar, delägare i tryckerikoncernen V-TAB och är majoritetsägare i GISAB, Gratistidningar i Stockholm.

I koncernen ingår även Gävle Tidningar AB, Tryckeri AB Ljusnan, Sundsvalls Tidning AB, Tidningen Ångermanland AB, AB Allehanda.

VD för Mittmedia är Thomas Petersohn. Mittmedias hemsida.

Arbetarbladet kommer ut sju dagar i veckan. Tidningens läsare finns främst i Gävletrakten, Gästrikland och Norduppland. Ledarsidan är socialdemokratisk. Chefredaktör är Sven Johansson. Ledarskribenten Anna Norling sade den 22/11 1012 att ”själva Sverigedemokraternas existens bygger på rasism”.
Web.

Borlänge Tidning kommer ut sex dagar i veckan och är spridd främst i Borlänge, Hedemora och Säter. Tidningen är oberoende men delar debattsida med Falu Kuriren.
Tidningen ingår i Dalarnas Tidningar. Nyhetschef Jan Svensson. Tidningen bekämpar rasism på alla upptänkliga sätt.
Web.

Dagbladet Nya Samhället. (Dagbladet). Tidningen är socialdemokratisk och ägs av Sundsvalls Tidning. Ledarskribenten Svante Säwén skrev den 30/11: ”Jag ser själva det nyfascistiska partiet Sverigedemokraterna som en förolämpning mot vårt land – Sverige.”
WebFacebook.

Falu Kuriren (FK) är Dalarnas största tidning. Tidningen är oberoende liberal. Chefredaktör och ansvarig utgivare är Christer Gruhs. FK ingår i Dalarnas Tidningar. Tidningen bekämpar rasism på alla upptänkliga sätt.
Web.

Gefle Dagblad
ägs av Gävletidningar som är ett företag i Mittmedia-koncernen. Tidningen kallar sig liberal och kommer ut dagligen. Chefredaktör är Maria Brander. Hon är orolig för att det finns folk som vill ha skolavslutningar i kyrkan och säger i en kommentar den 26/11 2012 med anledning av det ”Och om det är något som jag inte vill ställa upp på är att skolavslutningen ”kidnappas” av rasister.”
Web.

Hudiksvalls Tidning. HT. Tidningen är en lokaltidning för Hudiksvall i Hälsingland. Tidningen ges ut av Hälsingetidningar som också ger ut Ljusnan, Ljusdals-Posten och Söderhamnskuriren. HT är centerpartistisk. Hälsingetidningar ägs av Mittmedia Förvaltnings AB. Tidningens chefredaktör är Gunilla Kindstrand. Politisk redaktör är Eva Cooper. Hon skrev den 15/11 2012 en ledare med rubriker ” Tio små Sverigedemokrater”, men glömde i hastigheten bort att hon travesterade Agatha Christies ”Tio små negerpojkar, eller ”Ten little niggers” som den hette i original.
Web.

Ljusdals-Posten. Tidningen kommer ut sex dagar i veckan och är centerpartistisk. Spridningsområdet är Ljusdal med omnejd. När Centertidningar avvecklades 2005 köptes tidningen upp av Mittmedia-koncernen. Chefredaktör är Gunilla Kindstrand.
Web.

Ljusnan är en dagstidning som ges ut av Tryckeri AB Ljusnan. Tidningen ges ut i Bollnäs och bevakar främst södra Hälsingland. Ljusnan är oberoende liberal och kommer ut måndag-lördag. Tidningen ingår i Hälsingetidningar AB tillsammans med Ljusdals-Posten, Hudiksvalls Tidning och Söderhamnskuriren. Chefredaktör och ansvarig utgivare för tidningarna är Gunilla Kindstrand. I Ljusnans verksamhet ingår också utgivning av gratistidningar, kommersiell radio och distribution av direktreklam.
Web.

Länstidningen Östersund (LT). Tidningen utkommer sex dagar i veckan och är socialdemokratisk. Tidningen ägs av ÖstersundsTidningar AB som i sin tur ägs av Mittmedia Förvaltnings AB. VD är Björn Hemmingsson och ansvarig utgivare är Lennart Mattsson. LT ger också ut Tidningen Härjedalen. Det här är en sällsynt extrem tidning som ska bojkottas på alla sätt. Köp den inte, annonsera inte i den. Läs den inte.
Web.

Mora Tidning. Tidningen kommer ut måndag, onsdag och fredag. Huvudredaktionen finns i Mora med lokalredaktioner i Orsa, Älvdalen och Malung. Nyhetschef Berit Olars. Tidningen ingår i Dalarnas Tidningar. Tidningen bekämpar rasism på alla upptänkliga sätt.
Web.

Nya Ludvika Tidning (NLT) kommer ut sex dagar i veckan och finns främst i Ludvika och Smedjebacken. Tidningen ingår i Dalarnas Tidningar. Nyhetschef Andreas Emanuelsson. NLT är opolitisk men delar ledar- och debattsida med Falu Kuriren. Tidningen bekämpar rasism på alla upptänkliga sätt.
Web.

Sundsvalls Tidning (ST) kommer ut sju dagar i veckan och kallar sig liberal. Chefredaktören heter Mats Åmvall och politisk redaktör är Magnus Erixon. ST äger också Dagbladet Nya Samhället. Kulturredaktionen vill dra fram ”rasimen i ljuset” och rekommenderar den 12/8 2012 en bok av Marcus Prifits. ST gjorde den 17 december 2012 ett påhopp på Sverigedemokraten Johnny Skalin som närmast kan betraktas som sinnessjukt. Artikeln var skriven av en Peter Jonsson som dessutom förnedrade Skalins fru. I en uppföljning så fortsatte tidningen med artiklar som inte handlade om SD:s politik utan var en ren förföljelse av Johnny Skalin. Sundsvalls Tidning sällar sig till kloakpressen och bör bojkottas på alla sätt och vis.
WebFacebook.

Söderhamns Kuriren. Tidningen fick sitt namn 2007 efter att ha bytt från Hälsingekuriren. Den ägs av Hälsingetidningar AB som också äger Ljusnan, Ljusdals-Posten och Hudiksvalls Tidning.. Chefredaktör och ansvarig utgivare är Gunilla Kindstrand. Den 6 juni 2012 meddelade tidningen om en viktig demonstration mot rasism på självaste nationaldagen. SSU hade anordnat den på temat ”Sverige för alla, låt alla få stanna”. Kommunalrådet Sven-Erik Lindestam deltog och tyckte att parollerna var bra.
WebFacebook

Södra Dalarnes Tidning. Tidningen kommer ut sex dagar i veckan och är Dalarnas äldsta tidning. Den är oberoende liberal. Nyhetschef Peter Gustavsson. Tidningen ingår i Dalarnas Tidningar. Tidningen bekämpar rasism på alla upptänkliga sätt.
Web.

Tidningen Härjedalen (TH). TH utges av Länstidningen Östersund och ingår i bolaget Östersundstidningar AB. TH utkommer varje torsdag. Redaktionen finns på Dalagatan 1 i Sveg och delar lokaler med Länstidningen. VD är Björn Hemmingsson, redaktionsansvarig Håkan Persson och ansvarig utgivare är Lennart Mattsson.
Web.

Tidningen Ångermanland (TÅ). Ingår från 2007 i bolaget Allehanda Media AB där också Örnsköldsviks Allehanda ingår. Tidningen har två ledarsidor, en liberal och en socialdemokratisk. Chefredaktör är Jimmie Näslund. Politisk redaktör (S) är Susanne Sjöstedt. Politisk redaktör (liberal) är Anders Rönmark. Tidningen distribueras främst i Härnösand, Kramfors och Sollefteå. Allehanda Media Ångermanland AB ägs till 95 % av Mittmedia Förvaltnings AB och 5 % av Tidnings AB Nya Norrland/Dagbladet.

Örnsköldsviks Allehanda (ÖA). Lokaltidning i Örnsköldsvik som kommer ut sex dagar i veckan. Tidningen är liberal och ingår sedan 2007 i bolaget Allehanda Media AB som ägs av Mittmedia-koncernen. Chefredaktör är Jimmie Näslund och politisk redaktör är Anders Rönmark. Tidningen gladdes mycket åt en anitrasistisk show av fem svarta kvinnor som kallades ”brun utan sol” och gläds minst lika mycket åt att Oumaima Lamloumi ska starta en lokalavdelning av ”ungdom mot rasism” i Kramfors. (Delvis samma innehåll i TÅ och ÖA)
WebFacebook.

Östersunds-Posten (ÖP) är en dagstidning som kommer ut i Östersund sex dagar i veckan. Tidningens ledarsida är centerpartistisk. Chefredaktör är Hans Lindeberg. Tidningen ägs av ÖstersundsTidningar AB som i sin tur ägs av Mittmedia Förvaltnings AB. ÖP har ungefär 100 anställda och når ca 74 000 läsare i Jämtland varje dag. I en artikel den 10/11 2012 framför Mikaela Munck af Rosenschöld hyllningar till Bengt Westerberg för hans kamp mot rasism. Hon avslutar sin text med orden ”Rasism är inte roligt”.
WebFacebook.

mittmedia_banner

Vidare drivs följande radiostationer av dotterbolagen eller deras dotterbolag:

– Mix Megapol i Falun, Borlänge, Vansbro, Malung och Ludvika.

– Rix FM

– Radio Guld 106,6 Sundsvall.

Mittmedia äger 5 % av aktierna i Tidningarnas Telegrambyrå och 22 % av aktierna i Liberala Tidningar i Mellansverige (med bl.a. Vestmanlands Läns Tidning och Nerikes Allehanda).

Alla Mittmedias tidningar deltar i annonssamarbetet Lokus.

Taggat:

En tanke på “Mittmedia

  1. […] när vi idag läser om att 150 tjänster försvinner på Mittmedia så är det inget att vara ledsen för. Mittmedia är en tidningskoncern som består av tidningar […]

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: