Förundersökning inleds mot Expressens Thomas Mattson

thomas-mattsson
JK inleder förundersökning mot Thomas Mattsson

Fria Tider skriver idag.

Det var i Expressens kontroversiella uthängning av invandringskritiska privatpersoner den 11 december 2013 som tidningen publicerade en rad personuppgifter under rubriken ”Här är fler som hatar anonymt på Avpixlat”.

Minst en av de namngivna personerna hade fått läsarkommentarer publicerade på Expressen.se under samma pseudonym som angavs i Expressens artikel, genom att använda kommentarssystemet Disqus. Eftersom Expressen förhandsgranskade och sedan själva publicerade sina läsar­kommentarer vid det tillfället gäller tryckfrihetsförordningen fullt ut, menar anmälaren, som hävdar att Thomas Mattsson genom att röja identiteten bakom pseudonym på Disqus därmed har brutit mot den grundlagsskyddade rätten till anonymitet.

JK köper resonemanget:

”Såvitt framgår av utredningen i ärendet förhandsgranskar Expressens redaktion kommentarer som lämnas på webbsidan innan de publiceras. Innehållet på webbsidan kan alltså ändras endast av den som driver verksamheten. YGL är därför tillämplig på kommentarer som lämnas på Expressens webbsida. Anmälaren har alltså, när han lämnat kommentarer på http://www.expressen.se, omfattats av anonymitetsskydd”, skriver myndigheten i sitt beslut idag.

JK konstaterar att Expressen har röjt att det är anmälaren som står bakom vissa kommentarer som lämnats under ett specifikt användarnamn på http://www.expressen.se, genom att publicera uppgiften om vem som stod bakom samma användarnamn på kommentarssystemet Disqus. Disqus användes vid den här tiden av både Expressen, Avpixlat och Fria Tider.

JK konstaterar i sitt beslut att omständigheterna är sådana att det kan antas att bestämmelserna om tystnadsplikt i 2 kap. 3 § yttrandefrihetsgrundlagen uppsåtligen eller av oaktsamhet har åsidosatts genom den aktuella uthängningen. En förundersökning om brott mot tystnadsplikten har därför inletts mot Thomas Mattsson.

FT

Taggat:

2 tankar om “Förundersökning inleds mot Expressens Thomas Mattson

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: