Förvirrad Sverigedemokrat på krigsstigen mot nationalister i Ukraina

För inte så länge sedan blev en Sverigedemokrat utesluten för att han gillade det ukrainska nationalistpartiet Svoboda på Facebook. Igår berättade en av SD:s toppkandidater i EU-valet, Peter Lundgren (SD) i samband med en (pinsam) debatt mot Jasenko Selimovic (FP) att Sverigedemokraterna – till skillnad från andra partier – utesluter medlemmar som gillar det Ukrainska nationalistpartiet Svoboda på Facebook.

Debatten mellan Lundgren och Selimovic anordnades av tidningen Expressen och det framstod ganska snabbt att Peter Lundgren inte kunde någonting. För att beskriva sin okunnighet sade han ”jag klev ur lastbilen för fem veckor sedan”, varpå publiken skrattade.

Lundgren skrev tidigare i år en artikel på SVT debatt där han utlovade följande:

”Sverigedemokraterna kommer under inga omständigheter att samarbeta med extremister, antisemiter eller fascister i EU.”

När han i debatten mot Selimovic får frågan om Front Nationals politik så står han helt frågande och vet ingenting om den politiken. Han visar istället hur okunnig han är genom att svara att han ”klev ur lastbilen för fem veckor sedan” (dvs han slutade sitt jobb för fem veckor sedan och har först nu försökt sätta sig in i olika frågor relaterade till EU). Han är alltså totalt okunnig om de mesta, även om så grundläggande saker som var andra nationalistpartier i Europa står i viktiga frågor. Ändå är han SD:s toppkandidat vilket är oerhört skrämmande. En kandidat som vill gå längre än regeringspartierna i sina fördömande av det ukrainska nationalistpartiet Svoboda.

Peter Lundgren:

”Vi kan se ett sådant parti som Svoboda till exempel, vi utesluter medlemmar i vårt parti som uttrycker sympati för det partiet för vi anser det vara extremiskt. Men det har man ju i många delar av regeringen inga bekymmer med, Svoboda.”

Peter Lundgren menar alltså att Sverigedemokraterna är fördömliga i sin kamp mot ”extremister”, medan delar av regeringen inte är lika duktiga som SD på att ta avstånd från nationalistpartier i Ukraina.

julia-kronlid
Förvirrad Sverigedemokrat som försöker tvinga andra att ”ta avstånd” från nationalister i Ukraina.

Lundgren är dock inte ensam om sin väldigt extrema syn på Svoboda. Hela SD tar så kraftfullt avstånd från Svoboda att de bedriver en lobbyverksamhet mot alla som uppskattar partiet. Inte nog med att man utesluts ur SD om man gillar Svoboda på Facebook. SD bedriver också tillsammans med Vänsterpartiet en kampanj mot Carl Bildt för att denne inte tagit tillräckligt avstånd från Svoboda. SD tog idag initiativ till en riksdagsdebatt om Ukraina för att sätta press på politiker som gillar Svoboda. SD representerades av Julia Kronlid (hon som vill att Sverige ska ta emot många flyktingar).

Julia Kronlid:

”Det är oroande att det finns ett extremistiskt parti som Svoboda representerat i regeringen i Kiev, som vår utrikesminister märklig nog inte vill ta avstånd från.”

Hur kan Julia Kronlid tycka att det är ”oroande” att just Svoboda är representerat i regeringen i Kiev? Det är ju inte hennes sak att lägga sig i vilka partier som sitter i regeringsställning i Kiev. Det är det ukrainska folkets sak att avgöra om det är bra eller dåligt att Svoboda eller andra partier finns med i regeringen. Och varför angriper hon just Svoboda som till skillnad från en del andra partier försvarar det ukrainska folket?

Julia Kronlid är naturligtvis lika okunnig och förvirrade som de flesta andra sverigedemokratiska riksdagsmännen och kandidaterna till EU-valet och riksdagsvalet är. Förmodligen har hon inte ens läst partiets program och även om hon hade gjort det så finns det inget skäl i världen att tvinga andra att ”ta avstånd” från Svoboda. Det är upp till det ukrainska folket att bedöma vilka partier de vill gilla eller rösta på. Att ständigt ”ta avstånd” från andra politiska partier är ett förvirringstillstånd som etablerat sig i SD för att tvinga människor att tycka som SD-ledningen gör. Och tycker man inte exakt som SD-ledningen ska man ut.

I själva verket har flera internationella bedömare skrivit under på att Svoboda inte är extremt på något sätt. Svoboda vill ansluta Ukraina till Nato och har flera inslag i sitt program som snarare ligger närmare ”kulturnationalism” (ett befängt begrepp som SD anammat) och liberalism. Oavsett vad Svoboda har på sitt program så är deras politik ett uttryck för förhållanden i Ukraina, inte i Sverige. Så Julia Kronlid och SD borde sluta med sina angrepp på Svoboda och sluta med sina försök att få ministrar och regeringar att ”ta avstånd” från ett parti i ett land i östra Europa med 42 miljoner invånare. Man önskar att Svoboda kunde be Julia Kronlid och SD att dra åt helvete med sina ständiga avståndstaganden från nationalister.

Om det är något vi borde ta avstånd från så är det SD och den liberala politik som de bedriver idag. Debattören Paul Gottfried menar i en intervju med RT (Russia Today) att flera konservativa, nationalistiska och högerorienterade partier har anammat en mer kulturmarxistiskt orienterad retorik för att nå väljare som är fostrade av en politiskt korrekt härskarklass och av propaganda från Hollywood. Istället för att tala om för väljarna vad som behövs, anpassar man sig till en väljarkår som är kulturmarxistiskt orienterad.

SD är ett praktexempel på hur ett före detta etniskt medvetet nationalistparti har svängt till att bli ett parti som försvarar ett mångetniskt Sverige och bedriver klappjakt på nationalister.

Julia Kronlids attack på Svoboda är bara ett av många exempel på den politiska fördumningen i samhället och på hur ett parti kan övergå från att försvara sitt folk till att angripa andra som försvarar sina respektive folk.

Allt om SD:s förfall här.

Taggat:

En tanke på “Förvirrad Sverigedemokrat på krigsstigen mot nationalister i Ukraina

  1. […] Förvirrad Sverigedemokrat på krigsstigen mot nationalister i Ukraina (14 mars 2014) […]

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: