Deulf: ”Sverigedemokraternas intellektuella haveri”

Sverigedemokraterna vill riva upp rennäringslagen som ger samebyar rätt att bedriva renskötsel. Lagen är från 1971 och antogs som en stöd till samer för att hjälpa dem att bevara den renskötselrätt som grundas på urminnes hävd. SD vill nu att även andra etniska grupper ska kunna få ägna sig åt denna specifikt samiska näring så att renskötseln blir mera mångkulturell och anpassas till det nya Sverige.

samisk-renskotsel

När lagen antogs var Sverige fortfarande ett etnisk homogent land. Alla visste att svenska folket inte hade något intresse för renskötsel och att ge samerna monopol på denna näring var ett stöd till ett folk med en egen identitet. Idag bedrivs näringen av ca 10 procent av samerna.

Även bloggen Deulf ansluter sig till den ganska stora grupp som kritiserar SD för att de hotar samerna med att ta bort monopolet på renskötsel.

Deulf skriver:

Sverigedemokraterna predikar sedan några år så kallad ”öppen svenskhet”, vilket innebär att folk från hela världen som har rätt ”värderingar” är att betrakta som svenskar.

Sverigedemokraterna trodde i sin enfald att samer, likt svenskar, skulle gå på samma liberala ploj. Genom att vilja öppna upp rennäringen, som är nära kopplad till samisk identitet, för dromedarfösare från Somalia, så trodde Sverigedemokraterna att de skulle få med sig den liberala eliten.

FN:s konvention om mänskliga fri- och rättigheter från 1966, i vilken alla folk ges rätt till självstyre, bygger på nationalistisk grund. Samer är, till skillnad från svenskar, ett i grundlagen erkänt folk. Alla etablerade partier i Sverige utom Sverigedemokraterna erkänner samernas nationalistiskt grundade rättigheter.

Sverigedemokraterna har sedan riksdagsinträdet blivit allt mer liberaliserat. I fråga om etnicitet har partiet uppenbart blivit mer liberalt än de övriga etablerade partierna. Partiet kallar sig ”socialkonservativt” och ”nationalistiskt”. Ett äkta nationalistiskt parti respekterar alla nationer. Det gör inte Sverigedemokraterna.

Relaterat:

Sverigedemokraterna vill att somalier ska kunna bli renskötare

Jimmie Åkesson vill förstöra den samiska kulturen

Taggat:, , ,

2 tankar om “Deulf: ”Sverigedemokraternas intellektuella haveri”

  1. […] Sverigedemokraternas intellektuella haveri […]

  2. […] Sverigedemokraternas intellektuella haveri […]

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: