Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna vill förstöra samisk kultur

SVERIGEDEMOKRATERNA HOTAR SAMERNA. SD kräver att samerna blir fråntagna sitt monopol på renskötsel så att även andra etniska grupper kan hålla renar. SD vill på det sättet urholka en uråldrig sedvänja så att den anpassas till ett mångetniskt Sverige. Ingen etnisk grupp ska få ha särrättigheter är SD:s motto. Men det menar SD att etniska svenskar inte ska ha rätt till sitt eget land och att samer inte ska ha rätt till sina egna traditioner.

Jimmie Åkesson är en av flera personer i Sverigedemokraterna som ligger bakom partiets politik om ”öppen svenskhet” som innebär att afrikaner, araber och kineser kan bli ”svenskar”. Om man inom SD kritiserar den politiken så blir man utkastad ur partiet. SD bedriver en politik kommer att bidra till att ta död på den svenska identiteten.

Jimmie Åkesson är nu på turné i Norrland för att på ett snarlikt sätt ta död på den genuint samiska identiteten. SD har föreslagit att alla människor som bor i Sverige oavsett etnisk bakgrund ska kunna ägna sig åt renskötsel.

bevara-samisk-kultur

Renskötseln är en del av samisk identitet och en näring som de utövat i hundratals år, förmodligen betydligt längre än så. Nu vill SD luckra upp den samiska identiteten genom att låta även andra etniska grupper få bli renskötare. De blir då fritt fram för alla etniska grupper som bor i Sverige att konkurrera ut samerna från deras viktigaste näringsverksamhet renskötseln.

I ett radioinslag i P4 Norrbotten uttalar sig SD:s ”minoritetspolitiska talesperson” Mattias Karlsson där han menar att vem som helst ska bli renskötare oavsett etnicitet och börd.

Mattias Karlsson:

– Att staten i lagen reserverar en viss näringsgren med åtföljande privilegier för vissa medlemmar av en viss etnisk grupp och exkluderar alla andra medborgare strider mot de rättsprinciper, som råder i övriga delar av samhället.

SD vill ha ett licenssystem som garanterar att andra än samer få bli renskötare. SD vill att samerna ska mista det monopol de haft på renskötseln sedan lång tid därför att monopolet baseras på ”etnisk tillhörighet”. Samerna är en liten folkspillra i norr som varit noga med att värna om sin kultur och sina traditioner. De är stolta över sin identitet och renskötseln är en viktig del av den. Om man är nationalist så försvarar man alla folks rätt till sin identitet, sitt etniska eller kulturella arv. En nationalist uppskattar även andra folks kulturer och försvarar deras rätt att bibehålla och utveckla den. Samerna är en naturlig del av Sverige, till skillnad från de importerade etniska grupper som kommit hit de senaste 30-40 åren. Därför ska man visa stöd för samerna och deras rätt att själva bestämma sin politik.

samisk-renskotsel

Mattias Karlsson som är en av personerna bakom att SD raderat ut svensk etnicitet som grund för nationell identitet. ”Vem som helst kan bli svensk” deklarerar man sedan några år från SD. Nu ger de sig även på andra folk och vill riva upp deras identitet. Jimmie Åkesson besökte idag Jokkmokks marknad för att säga till samerna att de inte längre ska få vara ensamma om att bedriva renskötsel. Samerna kommer nog inte att vara lika benägna som svenskarna över att tvingas blir mångkulturella. Förhoppningsvis kommer de att försvara sig mot Sverigedemokraterna försök att sabotera samiska traditioner.

En av många reaktioner på Sverigedemokraternas utspel:

Otvetydigt är det här ett politiskt utspel. Det förvånar att SD-ledningen tydligen kalkylerar med att frågan skall vinna väljare, därför att samerna är en så marginell väljargrupp kontra de väljargrupper som har konkurrerande intressen med samerna. Jag tror dock tyvärr, att SD här har räknat grovt fel, och att frågan kommer att gå minus i väljarbarometrarna.

Det torde vara ostridigt att det är många budgetposter, utöver rennäringen, som är en betydande nettokostnad i statsbudgeten men som en majoritet av väljarna ändå är ense om är önskvärd. Speciellt sådana typer av kostnader som har en förankring i vårt kulturella arv och vår nationella identitet, alltså sådant som funnits i generationer och som vi identifierar oss med. Sverige har en tydlig identifikation med det samiska folket och rennäringen.

Samerna är ostridigt ett folk som levt och verkat med sin rennäring i Sverige i flera hundra år, och som i stort assimilerats i den svenska kulturen. Med undantag av en liten del, som bedrivit en samenationalistisk retorik, har flertalet samer varit solidariska med den svenska nationen. Att då rikta ett angrepp mot symbolen för samernas identitet känns minst sagt fel, och politiskt taktiskt klumpigt. Även om frågan i sig är liten i det politiska fältet vill jag dock sätta en slant på att den kommer att påverka något i väljarundersökningarna framöver. Och då inte i positiv bemärkelse för SD.

Det är svårt att se det bärande motivet att göra detta politiska utspel, som en partipolitisk fråga. Vad jag vet har det inte hänt förr. En tydlig minuspost för SD. Vilka som har rätt eller fel i frågan lär visa sig.

Relaterat:

Sverigedemokraterna vill att somalier ska kunna bli renskötare

Sverigedemokraternas intellektuella haveri

Taggat:, , , ,

4 tankar om “Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna vill förstöra samisk kultur

 1. oldman94 februari 8, 2014 kl. 16:54 Reply

  Jag tycker detta är bland det mest ”rasistiska” utspelet som kommit från SD……en näring/kultur som föder några hundra personer och som inte heller kan expandera eftersom hela fjällkedjan används…har heller inge större aning ifall någon vill ta upp renskötsel…
  möjligtvis vill man använda fiske, jakt osv för att tjäna pengar….
  kanske rovdrift i båda delarna…..
  dvs en utträngning av samerna…..
  men förutom skog,gruvor och vattenkraft så finns inget i norrland som kan ge pengar..
  jaa förutom denna skattefinansierade invandring förstås…..

  driver man detta så överväger jag att rösta på alliansen för att få bort SD från politiken.
  Vill jag rösta på ett parti som inte verkar i verkligheten så är naturligtvis MP det absolut bästa alternativet…….

 2. […] Jimmie Åkesson vill förstöra den samiska kulturen […]

 3. […] SD vill förstöra samisk kultur […]

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: