Nya Tider kommenterar Sverigedemokraternas uteslutning av Axel W Karlsson

Vi har tidigare kritiserat Sverigedemokraternas uteslutning av prästen Axel W Karlsson. Uteslutningen som godkändes av en enig partistyrelse visar hur lågt partiet har sjunkit i sin uteslutningsiver.

Många blev upprörda och irriterade, men inom partiet är de flesta rädda om sina positioner, karriärmöjligheter, jobb och inkomster som kan hotas om man framför öppen kritik mot partiledningen. Hyckleri, dumhet och feghet är vad som präglar partiet idag.

Nya Tiders Sanna Hill har nu kommenterat uteslutningen av Karlsson. Vi väljer att återge hela hennes text:

I dagarna blev det känt att den kände SD-prästen Axel Karlsson utesluts ur sitt parti, tillsammans med nio andra. Anledningen var att Axel inte lyssnat då partiledningen uppmanat honom att inte skriva i bland annat Nya Tider – en tidning som man inte ”helt säkert” visste var den stod politiskt. Axel Karlsson, som frilansade för tidningen, hade inte skrivit något olämpligt, det var man noga med att understryka. Inte heller kunde man (föga förvånande) hitta något olämpligt i tidningen Nya Tider. Men man uteslöt Axel, för säkerhets skull. Bidrog gjorde även att Axel vid ett tillfälle hade låtit publicera sig i den nationaldemokratiska tidningen Nationell Idag i sin roll som präst inför kyrkovalet 2013.

Vi har en policy i vår tidning enligt vilken redaktionsmedlemmar inte får vara med i politiska partier och organisationer. Denna regel gjorde bland annat att vår tidigare ansvarige utgivare inte kunde fortsätta på sin post, då han bestämde sig för att välja politiken framför att arbeta fristående. En hård regel, kan tyckas, men nödvändig. Nya Tider är ärliga i sitt värnande om oberoende och vill att läsarna ska få vad vi säger att vi erbjuder – en fri, objektiv och oberoende media. Jag tror att vår policy är viktig för den fria åsiktsbildningen. Tidningar med politiska agendor har betydligt svårare att rapportera utan vinklingar än tidningar vars existenssyfte är att ge en objektiv bild av verkligheten.

Motiveringen till Axel Karlssons uteslutning ur Sverigedemokraterna är märklig, minst sagt. Att Nya Tider grundades som en oberoende tidning och att det inte går att hitta något som helst ”rasistiskt” i tidningen var det ingen i SD:s partistyrelse som ifrågasatte. Däremot menade man att några personer som arbetar för Nya Tider tidigare varit aktiva i partier som SD inte gillar. ”Felplacerad”, som styrelseledamoten Mikael Jansson uttryckte det i Kyrkans tidning. För mig betyder ”tidigare” att man numera inte längre är aktiv där. Med SD-ledningens retorik ska Socialdemokraterna fortfarande dömas för att de en gång låtit uppföra det rasbiologiska institutet i Uppsala och Jimmie Åkesson själv dömas för sitt engagemang i SD under en tid där partiet hade en betydligt mer frasradikal retorik.

Motiveringen håller helt enkelt inte för att utesluta en aktiv och initiativrik medlem. Men det är nog också här svaret finns, en handlingskraftig person uppfattas lätt som ett hot av den sittande partiledningen.

Axel Karlssons artiklar i Nya Tider har varit mycket uppskattade av sverigedemokrater runt om i landet, just för att prästen skrivit mestadels om partiet och dess aktioner och möten. I dagarna anmälde Karlsson sig själv till Domkapitlet för att få det klarlagt att han inte har skrivit något olämpligt i Nya Tider – ett klyftigt agerande av Karlsson som naturligtvis vet med sig att hans alster har skrivits med god journalistisk etik. Jag är övertygad om att Domkapitlet kommer att komma fram till samma slutsats efter att ha granskat prästens artiklar i vår tidning.

Vad är det då Nya Tider rapporterar om som gör att vi har väckt så stor uppmärksamhet i media? Vi tar helt enkelt upp saker som inte, av olika skäl, kommer fram i media som ägs av de stora förlagsjättarna. Vi var den enda tidning som lät invånarna i den lilla orten Lerbäck komma till tals då deras äldreboende skulle göras om till asylboende. Vi gjorde en granskande artikel om Ungdomsstyrelsen som nekade SDU bidrag. Vi rapporterar om händelserna i Syrien och låter även den majoritet som inte sympatiserar med de väststödda rebellerna komma till tals.  Ämnena blir kontroversiella – inte för att de egentligen är det – utan för att etablissemangets media systematiskt vägrar att rapportera om det.

I och med att objektivitet har kommit att bli något kontroversiellt i media kommer Nya Tider få finna sig i att bli kallade både det ena och det andra. Dock inte utan mothugg. Vi vet med oss att vi varken är extrema eller går något partis ärenden. Vi är Nya Tider, Sveriges enda obundna veckotidning som rapporterar om verkligheten utan skygglappar.

Sanna Hill, Nya Tider

nya-tider

Annonser

Taggat:, ,

One thought on “Nya Tider kommenterar Sverigedemokraternas uteslutning av Axel W Karlsson

  1. […] Nya Tider kommenterar Sverigedemokraternas uteslutning av Axel W Karlsson (5 februari 2014) […]

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: