Sverigedemokraternas fula uteslutning av prästen Axel W Karlsson

För en vecka sedan, måndagen den 27 januari, fattade Sverigedemokraternas partistyrelse beslut om att utesluta nio personer. En av dem var prästen Axel W Karlsson. Många har undrat hur det kan komma sig att SD gång på gång utesluter människor som är populära, kloka och lojala till partiet.

axel-w-karlsson-sd
Axel W Karlsson uteslöts för att han gillar tidningen Nya Tider och kritiserade ”nolltoleransen” i SD.

Det enkla svaret är att SD är en sekt som inte tillåter minsta ideologiska avvikelse eller självständigt tänkande. Axel W Karlsson är en klok man, till skillnad från de flesta i partistyrelsen som kvoterats in enbart för sin lojalitet till partiledningen. Liksom Patrik Ehn och många andra uteslutna har han åsikter som tyder på ett intellekt som vida överstiger vad partiledningen kan prestera. Axel W Karlsson har också en högre moral än vad de som uteslutit honom kan prestera.

När Karlsson uteslöts väckte det stor förvåning även bland anhängare som har försvarat tidigare uteslutningar. Många upplevde att SD nu har passerat ytterligare en anständighetsgräns när de kastar ut en person som är lojal till SD, försvarar SD och försöka få folk att rösta på SD.

Vi skrev om uteslutningen av Karlsson tidigare där vi visade hur individer, som står nära partiledningen genom släktskap, kan bete sig ohederligt och illa och exemplifierade det med Garbriella Hedarvs fulspel som inte lett till några reprimander. Istället blev hon belönad med jobb som krönikör på SD-Kuriren. Den hederliga prästen Axel W Karlsson som alltid varit renhårig kastades däremot ut ur partiet på svaga grunder.

Kritiken mot uteslutningen av Karlsson har nu kommenterats av Sverigedemokraternas tidning SD-Kuriren. Vem eller vilka som satt ihop texten är oklart, men den är undertecknad av ”redaktionen” vilket måste vara Paula Bieler och hennes spökskrivare.

Paula Bieler är också medlem i partistyrelsen som var med om att utesluta Karlsson. Hon skriver:

Till grund för denna uteslutning ligger bland annat att Karlsson agerat skribent åt både Nya Tider och Nationell Idag. Den senare är Nationaldemokraternas tidning. Den förra är skapad av en tidigare redaktion för samma tidning. Bägge tidningar står således på en annan värdegrund än Sverigedemokraterna.

Axel W Karlsson anklagas alltså för att ha skrivit i tidningar som har en annan värdegrund än Sverigedemokraterna. Frågan som bör ställas är om det är förbjudet för medlemmar i SD att skriva i tidningar som har en annan värdegrund? Uppenbarligen anser SD det – ibland – beroende på vem som skriver.

Hur många gånger har inte Jimmie Åkesson skrivit i Aftonbladet och Expressen, de mest svenskfientliga tidningar vi har i landet? Tidningar som på alla sätt motarbetar Sverigedemokraterna, dessutom med mycket fula metoder. Borde det inte finnas skäl att kritisera eller utesluta Åkesson och andra ledande Sverigedemokrater som också har skrivit i dessa tidningar?

SD-Kuriren skriver:

Detta i sig är visserligen inte ovanligt, det gör större delen av all media, men de artiklar som skrivits har författats på eget bevåg och ingen kommunikation har skett med partiet, trots flertalet påpekanden om att det rör sig om tidskrifter vars ideologiska grunder partiet inte vill eller bör förknippas med.

Vad Bieler menar är att vuxna människor i Sverigedemokraterna inte får författa artiklar på eget bevåg och skicka in dessa artiklar till tidningar med en annan värdegrund än Sverigedemokraterna.

Men Sverigedemokratiska politiker skickar ju in artiklar regelbundet till medier som inte delar SD:s värdegrund. I stort sett varenda lokaltidning i Sverige är knuten till företag eller organisationer som är direkt fientliga till SD, men sverigedemokratiska politiker skriver ändå ofta där. De skickar in insändare eller artiklar, som dessutom ofta publiceras och politiker från SD låter sig ofta intervjuas av dessa medier vars agenda går ut på att bekämpa SD. Har dessa politiker uteslutits ur partiet för att de på eget bevåg har skrivit i tidningar som har en annan värdegrund än SD och stöder andra partier än SD?

Nej de har inte uteslutits för att de har skrivit i sådana tidningar. Att skriva i svenskfientlig press är tillåtet, men att skriva i Sverigevänlig press är tabu.

SD-Kuriren skriver:

Karlsson har dessutom aktivt kampanjat för Nya Tider, och bland annat delat ut den på partiets landsdagar samt uppmanat personer att teckna en prenumeration. Idag kan vi på hans facebookprofil läsa att han anser tidningen vara ”SD-vänlig” och lyfter fram att den är ”oberoende av partier och organisationer”. En tidning behöver dock inte vara beroende av någon specifik organisation för att ha en värdegrund som bör vägas in vid rekommendationer.

Nya Tider är en mycket bra tidning som alla Sverigevänner borde läsa och prenumerera på. Den har politisk bredd, intressant innehåll som ger kunskap och nyheter och den är läsvärd. Det är också unik eftersom det finns så få Sverigevänliga papperstidningar. Det är inte så förvånande om Sverigevänliga personer rekommenderar folk att prenumerera på tidningen.

Om Karlsson hade haft med sig en bunt av Svenska Dagbladet eller någon av de etablerade lokaltidningar som är svenskfientliga och delat ut dem som exempel på att de faktiskt är läsvärda, hade Karlsson då uteslutits ur SD?

Karlsson delade ut en tidning som hade en Sverigevänlig ton, men liksom många andra tidningar har den ett varierat utbud av artiklar som man kan tycker mer eller mindre bra om. I den sverigedemokratiska partistyrelsens värld är det tillåtet att kommunicera med Expo och svenskfientlig press men inte med Sverigevänliga tidningar utanför den egna sekten.

SD-Kuriren skriver:

Att han skrivit i Nationell Idag försvarar Karlsson i sitt svar till partiets medlemsutskott med att han då agerade i sin roll som präst och teolog, inte sverigedemokrat.

Hade Karlsson uteslutits om han hade skrivit en Sverigevänlig insändare eller artikel i moderaternas eller Folkpartiets partidning för att väckta intresse för SD eller förklara något om partiets politik? Karlssons texter har ju haft till syfte att öka förståelsen och tilltron till SD, inte at motarbeta SD.

SD-Kuriren skriver:

Det är inte heller första gången som Karlsson har anfört detta som argument för samröre med personer och rörelser på den extrema högerkanten. Som exempel kan nämnas hans närvaro vid seminariet Identitär idé 2011, som anordnades av bloggportalen Motpol och förlaget Arktos, bägge drivande krafter inom den så kallade identitära rörelsen.

Karlsson besökte Identitär Idé av nyfikenhet och intresse. Till saken hör att mötet besöktes av personer som är mycket positiva till SD och har röstat på SD i flera val. Skulle det vara negativt att besöka ett möte som befolkades av personer som uppskattar SD även om det kanske också fanns folk där som var kritiska till SD?

Svaret och sanningen är att Sverigedemokraternas partiledning hyser ett stort agg till bloggportalen Motpol eftersom den uteslutne SD-medlemmen Patrik Ehn började skriva där nio månader efter att han uteslutits. Mattias Karlsson (SD) har tidigare bedrivit kampanjer mot bloggportalen Motpol och genom guilt by association påstått att den ”ideologiskt ligger när fascismen”.

Axel W Karlsson ser en symbolik i uteslutningen och skriver på sin Facebooksida:

Dagen då befrielsen av förintelselägret Auschwitz högtidlighölls, den 27 januari 2014, beslutade Sverigedemokraternas partistyrelse att jag skulle uteslutas ur partiet.

Till Kyrkans Tidning säger Karlsson:

Nya Tider är en mediakritisk tidning men jag kan inte se att den är högerextrem, det är en floskel man klistrar på olika saker. Men Sverigedemokraterna har ett behov av att rensa ut vulgära medlemmar. De är hysteriskt förskräckta för att förknippas med nazister.

Flera av Karlssons vänner är upprörda över att han uteslutits, men suppleanten Mikael Jansson i partistyrelsen uttalar sig kritiskt mot Karlsson. Han säger:

– Själv skulle jag inte skriva i en sådan tidning som Nya Tider.

Den meningen är ganska avslöjade för hela den sverigedemokratiska partistyrelsens attityd till oberoende Sverigevänliga bloggar och medier. SD:s partistyrelse består till stor del av en samling politiskt korrekta nollor som sitter där för att de har en bra lön och ett bra liv. Sverige och Sveriges framtid struntar de fullkomligt i. Uteslutningen av Axel W Karlsson och föraktet för Sverigevänlig press är direkt skrämmande.

Relaterat:

BloggarDag försvarar Axel W Karlsson

Mattias Karlsson sprider hat mot utesluten medlem

Varför har inte Gabriella Hedarv uteslutits ur Sverigedemokraterna?

Härvan med Sverigedemokraternas kvinnoförbund visar på en rutten kultur i SD

Paula Bieler trollar med sanningen i ett pressmeddelande

Paula Bieler på SD-Kuriren släppte lös hatet mot Fria Tider

Läs mer om myglet i SD här.

Taggat:, , ,

En tanke på “Sverigedemokraternas fula uteslutning av prästen Axel W Karlsson

  1. […] Sverigedemokraternas fula uteslutning av prästen Axel W Karlsson (2 februari 2014) […]

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: