Julia Caesar: EU-slum på export

Soporna ligger i stinkande högar på den leriga marken, ett paradis för råttor och andra skadedjur. Ruckliga skjul står utspridda i leran, ihopsatta av plywoodskivor, presenningar, brädstumpar, gamla filtar och madrasser. Kläder hänger på tork i vinterfukten. Ingenstans finns rinnande vatten, toalett eller uppvärmning. Så här lever människor i ett 30-tal bosättningar runt Stockholm i dag. Detta är slum år 2014. Det tog århundraden för svenskarna och från 1932 företrädesvis socialdemokratiska regeringar att utrota slummen i Sverige. Nu är den tillbaka, men den här gången är den inte svensk.

Den nya kåkstadsslum som växer fram  är importerad från fattiga och korrupta länder på Europas bakgårdar. Så här ser den upphaussade fria rörligheten ut i praktiken. 

Gruppen “hemlösa EU-migranter” växer

En enkät som Sveriges Radio har gjort visar att 67 av landets 290 kommuner under det senaste året har haft vad som kallas “hemlösa EU-migranter” i kommunen, och många vittnar om att gruppen ständigt växer. Tiggare från Östeuropa drabbar inte längre bara Sveriges större städer, de finns över hela landet. En majoritet är romer från Rumänien. Trettiofyra kommuner uppger att de har betalat ut någon form av skattefinansierat bistånd till den här gruppen.

Bjöds på hemresa – nu är de tillbaka

I Borås har under hösten och vintern ett 70-tal rumänska romer tiggt på gatorna och tältat i en skogsdunge i centrala stan. I mitten av december stängde staden tältlägret och bjöd romerna på bussresa hem till Rumänien. Kostnaden för buss, fyra chaufförer och en lastbil uppgick till 200 000 kronor, betalt av Borås’ skattebetalare. Det tog bara ett par veckor så var romerna tillbaka. Samma mönster praktiseras av rumänska romer i London och på många andra platser. Kommunalrådet Lena Palmén (s) är inte förvånad, men hon trodde inte att det skulle bli så snabb come back. Hon säger:

“Det är tragiskt att de bor i ett land som inte kan ta hand om sina egna medborgare. Vi är lika maktlösa som innan, vi kommer aldrig någonsin kunna ha beredskap för det här.”

Jonas Nyberg på Stadsmissionen i Västerås säger att han är säker på att vi kommer att se en kraftig ökning av EU-migranter de närmaste åren:

“Jag får den uppfattningen när jag pratar med de EU-migranter som vänder sig hit. De pratar positivt om vårt samhälle och tycker att det finns goda möjligheter att stanna kvar här.”

“Som en kåkstad i Afrika”

Bilderna av en framväxande kåkstadsslum med utrangerade husvagnar och skjul av plywood, plast och plåt är tagna i Högdalen utanför Stockholm. Den väcker internationellt uppseende, och brittiska Daily Mailhar ryckt ut och gjort ett bildreportage. Bland avskrädeshögarna lever människor som inte bara är fattiga utan också uppenbart saknar förmåga att hålla rent och snyggt omkring sig. Bilderna visar en snuskmiljö som är rena drivhuset för skadedjur och smittsamma sjukdomar. Svenska Dagbladet associerar miljön i Högdalen med “en kåkstad i Afrika”.

“Misär, sanitär olägenhet och risk för brand”

Gisela Bergfors i Stockholms socialtjänsts uppsökargrupp besöker regelbundet boplatserna i Högdalen. Hon säger:

“Man blir så berörd över att människor bor på det här viset i Sverige i dag. Det är misär och en sanitär olägenhet. Det finns inte rinnande vatten, ingen toalett och risken för brand är stor. Det är oroväckande att det gått så långt som i Högdalen och blivit så permanent.”

Totalt finns nu ett 30-tal boplatser runt om i Stockholm där människor sover i kojor, skjul, friggebodar, tält eller husvagnar. De flesta finns i Rinkeby, Kista, Högdalen och Flemingsberg. Gisela Bergfors anser att det gäller att agera nu.

“Risken är att det blir större och större och mer permanent om vi inte gör något åt det nu.”

Slum från Europas bakgårdar

Kåkstadsslummen är ett resultat av beslutet släppa in Rumänien och Bulgarien som medlemmar i EU och göra dem delaktiga i den fria rörligheten 2007. Beslutet fattades av maktberusade eurokrater trots kraftigt motstånd från flera länder. Genom EU-medlemskapet fick de båda gamla kommuniststaternas sammanlagt cirka 28 miljoner invånare rätt att bosätta sig var de vill i tre månader utan att ha arbete, och tiggeri är inte förbjudet i Sverige.

Efter sju år är följderna av Rumäniens och Bulgariens fria rörlighet synliga i fullt dagsljus. Eller, tydligare uttryckt: de stinker. De stinker av sopor, exkrementer, slum, korruption, fattigdom, människohandel och organiserad brottslighet. Baksidan av EU:s stolta paroller manifesterar sig i de nya svenska kåkstäderna. Här växer det fram en exporterad slum från Europas bakgårdar.

Svenska folk, känn er blåst!

Det är som det brukar vara: en politisk elit får en utopisk idé, en politisk hallucination. Denna elit lever på betryggande avstånd från den övriga befolkningens livsvillkor, och befolkningen tillfrågas inte. Idén blir ett projekt höjt över all diskussion, och mängder av prestige plöjs ned. Någon konsekvensanalys görs inte. Idén ska genomföras till varje pris. Den har nu fått heligstatus och får inte längre ifrågasättas. Positionerna har cementerats. Europa rutschar mot katastrof och splittring inför våra ögon, och de som kan göra något åt saken är förblindade av en utopi.

Den fria rörligheten kallas “en av EU:s grundpelare”. “Tänk så bra att kunna resa fritt inom Europa utan att behöva visa pass” hette det i lismande politikermunnar när propagandaflosklerna ven som värst. Svenska folk, känn er blåst. Igen. Det är inte den svenska allmänheten som tjänar på den fria rörligheten. Svensken måste fortfarande visa sitt pass, om så bara för en vanlig charterresa inom Europa. Däremot visar 95 procent av de utlänningar som söker asyl i Sverige inga ID-handlingar över huvudtaget. De släpps in utan att migrationsverket eller någon annan har en aning om vilka de är.

En fattigdomsexport utan slut

Sveriges roll i den fria rörligheten är att svälja mobilt armod och social slum från länder som aldrig borde ha släppts in i EU. Vi är läskpapperet som ska suga upp en fattigdomsexport utan slut, eftersom de här ländernas regeringar uppenbart saknar vilja att skapa drägliga levnadsförhållanden för sina befolkningar, ta ansvar för sina minoriteter och ta itu med korruption och organiserad brottslighet.

Kommunismen skapade en bedrägeri- och korruptionskultur, och ränderna har inte gått ur. Rumäniens förre premiärminister, socialdemokraten Adrian Nastase, har nyligen av landets högsta domstol dömts till fyra års fängelse för korruption och utpressning. Enligt domen tog han emot miljoner i mutor av en affärskvinna i utbyte mot ett högt uppsatt jobb inom statsförvaltningen. Hans fru Dana fick tre års villkorlig dom för medhjälp.

Storbritannien togs på sängen

Både Rumänien och Bulgarien har stora svårintegrerade romska minoriteter, och motståndet mot att släppa in dem i passunionen Schengen är kompakt från Nederländerna, Frankrike, Tyskland, Österrike, Finland och Storbritannien. I synnerhet Tyskland och Storbritannien försöker med alla medel blockera de båda ländernas inträde och begränsa migranternas rätt att ta del av nationella sociala trygghetssystem som de inte har bidragit till.

I motsats till Sverige har Storbritannien lärt sig av erfarenheten. När EU 2004 utvidgades med tio länder var Sverige, Irland och Storbritannien de enda som helt öppnade sina arbetsmarknader. Labour, som hade den brittiska regeringsmakten, trodde att det skulle komma 13 000 personer om året från de nya EU-länderna. Bara från Polen kom över en halv miljon. Stora delar av landet togs på sängen av det ökade trycket på skola, bostäder, barnomsorg och andra offentliga tjänster. I dag varnar brittiska politiker dagligen för välfärdsturism och utnyttjande av det brittiska systemet.

För världens största socialbyrå, Sverige, kan det däremot inte gå fort nog att tömma välfärden i botten.Justitieminister Beatrice Ask (m) har deklarerat att Sverige inte förordar några begränsningar för bulgarer och rumäner.

“Handikappade” tillfrisknar mirakulöst

EU-kommissionen har avfärdat alla farhågor om social turism. Men den fria rörligheten har lett till att den organiserade brottsligheten har fått ordentligt fäste i Norden, både i form av regelrätt vålds- och egendomsbrottslighet och organiserat tiggeri, där tiggare placeras ut på gatorna men ligaledare tar pengarna. Tiggarpengar finansierar stora smaklösa skrytbyggen i Rumänien.

romer

Tiggarnas metoder är ofta utstuderat manipulativa och spelar på medlidande: fejkade handikapp, skrivna lappar om pengar till operation, sjuka barn eller gamla sjuka föräldrar därhemma. Brittiska BBC har i flera tv-dokumentärer avslöjat “handikappade” rumänska tiggare som efter arbetsdagens slut mirakulöst tillfrisknar och slänger ifrån sig kryckorna, och hur barn så små som fyra år gamla tvingas tigga. Tiggarna använder bara de redskap som har satts i händerna på dem av ännu mer utstuderat manipulativa politiker. Genom att spela på medlidande tystar man effektivt folkliga protester i de mottagande länderna och kan klassa dem som “rasism”. Simsalabim – så är ansvaret överflyttat till folket för beslut som de inte haft något inflytande över.

Svenska politiker borde inte vara tagna på sängen

Svenska politiker verkar vara tagna på sängen av det ökande tiggeriet och den framväxande kåkstadsslummen. Det borde de inte vara. De har själva arbetat aktivt och reservationslöst för en kravlös fri rörlighet inom EU. Var så goda, här är resultatet – eller början av det. Det vi hittills har sett av slumbosättningar och tiggare på svenska gator är sannolikt bara början på en invasion av kringresande migranter från Europas fattiga och korrupta baksidor. EU-kommissionären Cecilia Malmström (fp) anser att svenska kommuner “måste hitta ett sätt att förhålla sig till situationen”. För vi kommer att behöva vänja oss vid den, säger hon.

“Ja, till viss del kommer vi att behöva vänja oss vid det. För så länge det finns så stora olikheter som det gör inom EU, så kommer folk att försöka vandra någonstans där det finns andra möjligheter att försörja sig.”

I all sin cynism och maktfullkomlighet är det ett oerhört uttalande, och typiskt för Malmström. Lägg märke till ordvalet: “Vi måste.” Vilka vi? Cecilia Malmström själv med sitt skyddade liv kommer aldrig att behöva vänja sig vid tiggare. Det är oss andra hon menar. Indirekt säger hon att länder som sköter sin ekonomi ska utarmas tills de har sjunkit till rumänsk nivå. Då först råder jämställdhet. Vi ska alla bli tiggare innan Cecilia Malmström är nöjd.

Läs fortsättningen och hela artikeln på Snaphanen!

Annonser

Taggat:,

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: