Julia Caesar: Medicinsk katastrof i invandringens spår

Genom att öppna gränserna för stora grupper mörkhyade invandrare i de nordiska länderna har politikerna bäddat för en medicinsk katastrof. Evolutionen har sedan hundratusentals år utrustat människor som lever nära ekvatorn med mörk hy som skydd mot den skadliga ultravioletta strålningen från solen. Den mörka huden blockerar bildandet av livsviktigt D-vitamin i kroppen. Muslimska kvinnors heltäckande slöjor är ytterligare ett hinder för kroppens egen produktion av D-vitamin. Resultatet hos stora invandrargrupper i vårt solfattiga klimat blir D-vitaminbrist, ett tillstånd som i ny forskning kopplas till risk för allvarliga följdsjukdomar.

Dagens situation med storskalig migration av mörkhyade människor från Afrika och Asien till extremt solfattiga latituder i Norden är historiskt unik. En rad vetenskapliga studier visar mycket låga nivåer av D-vitamin hos personer med invandrarbakgrund.

“När mörkhyade människor flyttar till solfattiga latituder, har heltäckande slöjor och stannar inomhus – då har vi receptet på en medicinsk katastrof. Mängder av kvinnor och barn får skelettsjukdomar till följd av D-vitaminbrist” säger Nina Jablonski, professor i antropologi vid Pennsylvania State University och forskningspionjär på hudens roll i evolutionen, cirka 52 minuter in i den här föreläsningen.

Ett unikt vitamin med enorm betydelse för hälsan

D-vitamin bildas i huden när solen lyser på oss. Men på våra nordliga breddgrader är det bara mitt på dagen under sommaren som solen står tillräckligt högt för att vi ska kunna bilda D-vitamin. Mellan oktober och april står solen för lågt för att alls ha någon effekt. Då skulle vi behöva äta ungefär 300-400 gram fet fisk per dag för att ge ett D-vitamintillskott som har en chans att upprätthålla sommarnivåerna – men hur många gör det?

D-vitamin är unikt och har enorm betydelse för vår psykiska och fysiska hälsa och för en normal fosterutveckling. Trots namnet är D-vitamin egentligen inte ett vitamin utan förstadiet till ett steroidhormon som påverkar våra gener, de flesta av kroppens celler och därmed kroppens organ. Till skillnad från andra hormoner tar sig steroidhormoner in i cellkärnans DNA och agerar där.

Varken läkare eller myndigheter tar ansvar

D-vitaminbrist är dessvärre ett tyst och förrädiskt tillstånd som inte gör något väsen av sig. Riskerna för följdsjukdomar är desto allvarligare, och mörkhyade invandrare är den största riskgruppen. Svåra sjukdomar till följd av migration till solfattiga nordliga länder utgör en tyst och snabbt växande medicinsk katastrof som hittills inte har föranlett några åtgärder från ansvariga myndigheter. I Sverige har varken myndigheterna, majoriteten av läkarkåren eller politiker hittills visat något intresse för riskerna med D-vitaminbrist, vare sig hos den svenska befolkningen eller invandrade riskgrupper – trots att enkel, effektiv och billig behandling med D-vitamin finns tillgänglig.

Samtliga svenska regeringar har sedan början av 1970-talet öppnat gränserna för storskalig icke-västlig invandring utifrån den naiva tron “de är som vi” och “alla är lika”. När det visar sig vara en grav missbedömning gömmer sig politikerna undan ansvar och låtsas som det regnar. Ansvaret för att skaffa sig kunskaper och ta initiativ till att äta D-vitamintillskott är helt övervältrat på den enskilda individen.

Hudpigmentering en del av evolutionen

kronik 1
Pigmenteringen av huden utifrån geografiska och klimatmässiga förutsättningar är en viktig och tydlig, för alla fullt synlig del av den mänskliga evolutionen. Minsta barn kan se skillnad på en ljushyad och en mörkhyad person. Evolutionens anpassning av vår hudpigmentering är en process som har pågått i miljontals år. När våra förfäder i människans tidiga utveckling i östra Afrika förlorade sin skyddande päls fick de istället mörk hud som skydd mot solens starka UV-strålning.

För ungefär 100 000 år sedan vandrade stora grupper av mörkhyade människor ut ur Afrika, först mot Mellanöstern och för cirka 40 000 år sedan vidare mot obebodda solfattiga trakter långt uppe i norr. Folkvandringarna gjorde en eller flera genetiska förändringar nödvändiga. De förändrade generna innebar minskad hudpigmentering och gjorde människorna ljushyade för att de lättare skulle kunna ta upp det nödvändiga solljuset och kunna bilda D-vitamin. De vars gener inte anpassades tillräckligt snabbt gick under genom evolutionens naturliga urval. Bara de mest anpassade individerna överlevde.

Olika kulturer samarbetar med evolutionen

Ibland samarbetar folkgruppers kultur med evolutionen. Två slående exempel på det är eskimåer/inuiter och samer. Inuiterna lever mycket nära Nordpolen i bland annat Kanada, Alaska och på Grönland. De har behållit en ganska mörkt pigmenterad hud som var anpassad till den sydligare miljö där de har sitt ursprung. Hudens pigmentbarriär mot solbestrålning kompenseras av deras traditionella, unikt D-vitaminrika kost, som består av fisk, sälspäck och valkött. När inuiter äter vanlig västerländsk kost drabbas de av svår D-vitaminbrist.

De ljushyade samerna lever också mycket nära Nordpolen i jordens allra solfattigaste klimat. Men rennäringen räddar dem från D-vitaminbrist. Renarna äter D-vitaminrika lavar som i deras kroppar omvandlas till för människan tillgängligt D-vitamin. Renköttet är basen i samernas kost.

Malignt melanom ökar i Sverige

kronik 4Graden av hudpigmentering gör oss sårbara, men på olika sätt. I Sverige drabbas varje år drygt 2 000 personer av den mest elakartade hudcancerformen, malignt melanom. I jordbrukssamhället, där de flesta arbetade utomhus, var malignt melanom konstigt nog inte alls lika vanligt. Orsaken till att sjukdomen ökar, trots att majoriteten i dag arbetar inomhus, är okänd, men ändrade solvanor och ökat resande till sydliga länder antas vara två faktorer som spelar viss roll.

Fortfarande drabbas personer som arbetar utomhus i mindre utsträckning av malignt melanom än personer med tjänstemannayrken, vilket tyder på att D-vitamin skyddar mot sjukdomen. En annan gåtfull omständighet är att malignt melanom kan utvecklas på ställen som inte alls exponeras för solen, som fotsulor och handflator.

Under många år har vi varnats för att i synnerhet barn samt rödlätta och ljushyade personer kan ta skada av den skadliga UV-strålningen från solen. I Sverige har Strålsäkerhetsmyndigheten tagit som sin uppgift att varna för solens skadliga effekter. Metoderna är kopierade på den kampanj som brittiska myndigheter har drivit sedan 1994 och där enbart hudläkare har anlitats som experter.

Gravkors och skrämselpropaganda i barnbok.

Strålsäkerhetsmyndigheten agerar delvis med ren skrämselpropaganda, riktad till barn. För några år sedan gav myndigheten barnboksförfattaren Pernilla Stalfelt i uppdrag att skriva en barnbok om solens skadlighet, “En bok om solen” som kom 2006. Boken har distribuerats gratis till landets förskolor med lärarhandledning. Budskapet är att man ska stanna inomhus mellan klockan 11 och 15, det vill säga just de timmar då D-vitamin kan bildas i huden. För att barnen och deras föräldrar ska skrämmas upp rejält är boken illustrerad med en rad svarta gravkors. Innebörden är att solsken är dödligt. Boken är slutsåld på svenska men finns på norska, finansierad av Folkhelsedirektoratet och Statens strålevern. BILDER UR SOLBOKEN

Hela artikeln kan läsas på Snaphanen här.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: