Lägre IQ hos provrörsbarn

Nu kommer rapporter om att barn som fötts genom provrörsbefruktning ”har en liten ökad risk för svagbegåvning”. Forskarna säger att provrörsbarn ”inte generellt” löper högre risk än vanlig födda att drabbas av autism. I själva verket löper de högre risk, men hur mycket högre den är höljs i dunkel. Genetiska skador är också vanliga.

Unknown

Det finns också en ”liten” ökad risk för att provrörsbarn får IQ under 70 och blir svagbegåvade säger svenska media idag. Risken är sannolikt betydligt större än ”liten”. Det gäller särskilt när man använt tekniken där en spermie sprutats in i ett ägg istället för att befuktningen sker i ett provrör. När metoden infördes anade man att barnen som skulle födas riskerade att få bestående genetiska skador, men likväl har metoden tillåtits.

Forskaren Karl-Gösta Nygren anser dock att ingen ska avrådas från att använda sig av konstgjord befruktning.

Antalet provrörsbefruktningar, inseminationer och andra artificiella metoder för befruktning tenderar att öka. Den som sett provrörsbarn och barn som fötts med hjälp av IVF (In vitro-fertilisering) inser att det är inte bara lågt IQ som kan bli resultatet utan barnen ser ofta ut som om de är sjuka på något sätt. Vad som händer med folkstocken om sådana födslar ökar och när de sedan skaffar barn kan man spekulera i.

Danska forskare säger att 10 procent av alla IVF-barn föds med stora skador och att allmänheten inte har fått veta något om riskerna. Okänt för många är också de risker som modern utsätts för genom själva behandlingen. Hon löper sex gånger större risk att få komplikationer än med naturlig födsel. Hon kan gå upp kraftigt i vikt, få andnöd, minnesproblem, leverskador, svåra muskelsmärtor, ökad risk för bröstcancer och en rad andra problem.

Klinikerna som utför sådana befruktningar tonar gärna ned riskerna, medan politiker som har givit klartecken för att sådana behandlingar ska tillåtas har visat svaghet när de gett  efter för påtryckningar från människor som inte kan få barn på naturlig väg. Allt tyder på att konstgjorda befruktningar inte är bra på något sätt.

När onaturliga sätt att framkalla graviditet ökar och accepteras trots riskerna är det ett tecken på att något är fel i samhället. Alla icke-naturliga sätt att föda barn på borde förbjudas.

Källor:

http://www.standard.co.uk/news/hidden-dangers-of-ivf-6305040.html

http://www.nytimes.com/2012/07/17/health/research/high-doses-of-hormones-add-to-ivf-complications.html?pagewanted=all

Annonser

Taggat:

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: