Den kände körledaren och dirigenten Eric Ericson har avlidit 94 år gammal

En av Sveriges mest kända dirigenter och körledare har avlidit. Eric Gustaf Ericson föddes 1918 i Borås och avled den 15 februari i år i Stockholm.

Ericson växte upp i Visby i en familj där fadern var pastor i en frikyrka, och via den naturliga kopplingen till gudstjänsterna väcktes hans intresse för musik. Genom sin musiklärare i skolan som var en hängiven körmänniska kom Ericson in i domkyrkans gosskör och på den vägen fortsatte det, bland annat som ”körledare” för en juniorkör vid 12 års ålder. Han utbildade sig ursprungligen till organist vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, efter det fortsatte han studierna bland annat i Basel, Tyskland, Storbritannien och USA. Efter studietiden grundade han år 1945 Kammarkören, som sedan 1988 bär hans namn, Eric Ericsons Kammarkör.

Vid sidan av ledningen för denna sin egen kör hade Ericson också haft mycket långvariga engagemang som dirigent för Radiokören 1951-1982 och Sångsällskapet Orphei Drängar i Uppsala 1951-1991 samt som kantor i S:t Jacobs kyrka i Stockholm 1949-1974. Därutöver har han under många år varit lärare, och sedan 1979 professor, i kördirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Ett av relativt få engagemang utanför körmusiken gjorde Ericson 1974 då han dirigerade Mozarts Trollflöjten i Ingmar Bergmans filmatisering av operan.

Ericson räknas internationellt som en av världens främsta körledare och är en mycket starkt bidragande orsak till ”det svenska körundret”.[5] Internationellt har han dirigerat ett flertal stora berömda körer som till exempel Nederländska kammarkören, Groupe Vocal de France, BBC Singers, RIAS Kammerchor, Wiener Staatsopers kör.

Annonser

Taggat:,

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: