Aftonbladet försöker skapa hat mot norrmän

Aftonbladet är ingen tidning. Det är en propagandacentral med uppgift att skapa hat. Nyligen försökte Aftonbladets skribent (som låtsas vara journalist) Martin Aagård skapa hat mot Norge i en lögnaktig artikel som ville förnedra norsk kultur. De norska journalisterna insåg vad slags person denne Aagård var och kallade honom rätt och slätt för idiot.

Idag påstår Aftonbladet att svenska ungdomar ”rasistmobbas” i Norge. Betyder det att svenskar plötsligt har blivit en ras som kan omfattas av lagen om hets mot folkgrupp om de ville protestera mot den ”rasism” de utsatts för? Nej det är bara Aftonbladet som vill framställa norrmän som rasistiska. Men om det finns en marginell aversion mot det stora antalet svenskar så har det inget med rasism att göra, bara normalt mänsklig beteende.

bojkotta_aftonbladet-_bbn

Svenskan Emelie Lindwall säger till Aftonbladet att ”Vissa äldre norrmän vill inte ens bli serverade av svenskar”. Norrmän och svenskar har alltid haft ett gott förhållande till varandra och det ska vi förhoppningsvis ha i all framtid. Men Aftonbladet gör vad de kan för att så split mellan oss och våra grannar. Norrmän och svenskar har alltid kunna skämta med varandra, svenskarna har berättat norgehistorier och vi har skrattat åt skämten och norrmännen har berättat sverigevitsar som haft ungefär samma innehåll.

Som är kuriositet kan nämnas att norgehistorierna föregicks av negerhistorier, men när det politiskt korrekta Sverige fördömde negerhistorier på 1970-talet så gjordes samma historier om till norgehistorier – men då fördömdes de inte. Vissa folkgrupper får man skämta om vissa får man inte skämta om.

Många svenskar som arbetar i Norge möts av skämt och humoristiska tillmälen som de allra flesta skrattar åt och tycker är roligt. Men det kan möjligen finnas en och annan humorbefriad individ som inte förstår våra broderliga skämt, vilket i så fall inte är något att uppröras över.

Svenskar i Norge är väldigt populära och förhållandet mellan norrmän och svenskar är i stort sett mycket gott. En ”forskare” vid Oslo universitet, Ida Tolgensbakk, säger till Aftonbladet att ”Vi är rasistiska mot svenskar på det viset att man kan säga saker om svenskar som man inte gör om andra”.

Det är ett intressant uttalande. Det påminner mera om när någon säger att ”vissa saker kan man säga till sin bror men inte till andra”. Nyligen fick artisten Danny Saucedo kritik för att han sagt ordet svarting till en kompis i video som blev offentlig. Danny försvarade sig med att han hemma i familjen använder ord som svarting och guling, men att orden inte är nedsättande. Däremot skulle han inte använda sådana ord offentligt.

Vad Ida Tolgensbakk inte förstår är att det som man kan säga i familjen till varandra kan också två brödrafolk säga till varandra utan att bli upprörda. Man tar det med en klackspark. Vad Ida och menar är att det som sägs om svenskar inte kan sägas om exempelvis araber eller negrer. Och det har hon rätt i såtillvida att om en norrman skulle säga ”jävla svensk” så skulle svensken skratta och inte bry sig – såvida han inte har någon mental åkomma, medan om en norrman sade ”jävla arab” eller ”jävla neger” så skulle han förmodligen bli misshandlad eller åtalad för hets mot folkgrupp. Samma förhållande råder i Sverige. De naturliga skämten som förekommer mellan våra nordiska folk kan inte användas mot andra folk. Då känner de sig kränkta, går till Diskrimineringsombudsmannen och det kallas rasim och kan ge böter eller fängelse.

Bara för att det finns många svenskar i vissa områden i Norge så betyder inte det att det inte ska få förekomma kritik mot själva företeelsen. Det finns säkert en del norrmän som har synpunkter på det och de är i sin fulla rätt att ha det. Norge är ju norrmännens land, svenskarna är bara gäster där så länge de inte blivit bofasta.

Som alla vet finns det en del svenskar, särskilt väldig unga och ouppfostrade sådana, som uppför sig illa så snart de kommer utanför landets gränser när de får vara utom synhåll från sina föräldrar. Varje berest svensk vet att på turistorterna i varma länder så finns det en kategori drägg som super och uppför sig illa. Det skulle vara förvånande om det inte finns en del sådana svenskar i Norge eftersom det finns många sådana svenskar i Sverige. Så om vissa svenskar kritiserar i Norge är det inget konstigt.

Enligt Aftonbladet förekommer i Norge och särskilt i Oslo det nedvärderande uttrycket ”partysvenskar” om svenska ungdomar som är ute och festar mycket. Begreppet sägs ha uppstått 2008 när en ”rapgrupp” sjöng ”Partysvensker go home”. Gettokulturella ”norrmän” skulle alltså ange tonen mot svenskarna.

Svenskar är inte till problem i problem i Norge, norrmän utgör inte heller några problem i Sverige. De enda problem som vi har är med stora grupper fjärrinvandrare som inte har på våra respektive territorier att göra. Den 23-åriga svenskan Sarah Thegerström som arbetar som barchef anser att ordet partysvensk är ”det värsta hon vet”. Hon säger också att hon ”upplevt nedvärderande kommentarer från kunder, ofta när hon nekat dem att köpa alkohol.” Aftonbladet försöker att framställa det som om svenskar ”nedvärderas” för att de är svenskar, när det i själva verket att mycket vanligt att folk inom servicesektorn som har många kundkontakter råkar ut för ”nedvärderande kommentarer” då och då och att berusade människor kan slänga ur sig vad som helst. Vem minns inte socialdemokraten Anna Sjödin som skrek ”jävla svartskalle” till en invandrare i samband med ett krogbesök för ett antal år sedan. Det var inte rasism, det vara bara ett dumt uttalande. Om någon norrman skriker ”jävla svensk” eller säger någon annat dumt om svenskar så är det inte rasism. Det är möjligen ogenomtänkta och ohyfsade tillfällen.

Däremot är både norrmän och svenskar diskriminerade i sina respektive länder eftersom slarvigt yttrad kritik mot invandring kan leda till åtal. Invandringen av främmande etniska grupper har skapat både rädsla för att slinta med tungan och ett nyspråk som syftar till att skrämma invandringskritiker till tystnad.

Lite kul är det ändå att Aftonbladet tvingades erkänna svenskarnas goda kvaliteter: ”Bland norska arbetsgivare är svenskar populära, och uppskattas för sin arbetsmoral och serviceinriktade inställning.”

Tänk om svenskarna i Sverige hade fått höra från Aftonbladet att de har en god arbetsmoral och är serviceinriktade. Men det kommer aldrig att hända. Istället får vi höra att vi är näst intill värdelösa och att vi ska ”tacka” människor som inte har i vårt land att göra för att de finns här.

Annonser

Taggat:

2 thoughts on “Aftonbladet försöker skapa hat mot norrmän

 1. Marit februari 16, 2013 kl. 11:16 Reply

  For all del. Dette er storm i et vannglass, og forsøk på å skape ”motsetninger” som ikke fins i virkeligheten. Nordmenn, svensker og dansker er samme folket. Vi har samme språk og kultur.Det er bare marginale forskjeller.

  At Aftonhoran beskriver at nordmenn er ”rasistiske” overfor svensker i Norge, er ren løgn og propaganda. Det er ca. 80 000 svenske ungdommer som arbeider i Norge. Dette er en vinn-vinn- situasjon. Svenskene som jobber her, er veldig populære og vel ansette. De er høflige og behagelige og dyktige der de jobber mye i restaurantbransjen og i butikker.
  At nordmenn har noe imot svensker, er ikke sant ! Det er løgn og forbannet dikt !
  Men svenske journalister er desperate etter å finne ”rasisme” og ”diskriminering”.
  De kan feie for sin egen dør !

  Mvh
  Marit

 2. Peter B februari 17, 2013 kl. 16:10 Reply

  Jag läste för ett antal år sedan en fråga på ett engelskspråkigt diskussionsforum om resor. Det var en engelsktalande man (oklart från vilket land) som hade rest i Norge med sin svenska flickvän. När hon pratade svenska med norrmännen så fick hon i regel inte samma trevliga respons som när han pratade med norrmän (på engelska). Han ville alltså fråga varför det var på det viset.

  Vill inte generalisera, men om det nu eventuellt är så att vissa (inte alla) norrmän har på något sätt svårt för svenskar, när svenskar besöker eller arbetar i Norge, bara för att de är svenskar, så blir ju bara effekten den att svenskar tillbringar mindre tid i Norge och därmed spenderar mindre pengar där.

  De flesta svenskar bor ändå en bra bit från gränsen och åker inte dit mer än kanske några få gånger i livet. Om norrmännen tillämpar dubbla standarder sett till hur man ska bemöta främlingar, så ligger problemet nog i första hand hos dem.

  Det finns gamla spänningar mellan stad och land i Norge som kan ta sig uttryck i agg mot sådant som kan upplevas som (historiskt eller ej) högdraget eller företrädande makten, och där måhända löper svenskar viss risk att ibland stereotypiseras när uttrycker någon form av självkänsla eller rättframhet. Jantelagen kan vara väldigt stark på sina håll och det finns exempel på ovilja att t.ex. skaka hand med främlingar om dessa verkar ha högre rang på något sätt eller tror sig ”vara något”.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: