Hur går det med de försvunna kossorna i Sörmland?

I december förra året försvann 69 kor från en gård i Sörmland. Polisen har ännu inte löst brottet och tycks inte heller ha något intresse av att lösa det. Vad är det som har hänt egentligen?

Ett av sveriges mest uppseendeväckande brott och kanske den största stölden av boskap på många generationer väcker intresse.

När lantbrukaren Claes Roemke i Flen vaknade på morgonen den 18 december 2012 så var 69 kossor försvunna. Kvar fanns ett tjugotal djur som visade tecken på oro och betedde sig som om något ovanligt hade hänt.

Roemke hade förberett sig för att slaktbilen skulle komma på morgonen. Han hade plogat uppfarten dagen före för att det skulle vara lättare att ta sig fram. När han gick in i ladugården på morgonen såg han att djuren var borta.

kossa
Kossa som inte har försvunnit än.

För att kunna frakta bort 69 stora kor måste man ha minst två stora lastbilar med släp och man måste vara van vid att hantera djur av det här slaget. De som hämtade korna måste också ha arbetat i flera timmar eftersom det tar lång tid att lasta så många kor. Sannolikt har det varit minst 3-4 personer som har utfört brottet. Det är ovanligt att svenskar arbetar i grupp med grov brottslighet och möjligheten att det är svenskar som har utfört brottet är mindre än 50 procent. GW spekulerade i att lantbrukaren själv, teoretiskt sett, skulle kunna vara inblandad men avfärdade själv sin teori. Just idag tycks den teorin få ökad trovärdighet då Roemke kallats till förhör.

Dagen efter kom polisen till platsen och kunde konstatera att korna var borta. Det enda synliga spår som fanns på var däckspår från större fordon, troligen lastbilar. Några dagar senare sade vakthavande befäl på Sörmlandspolisen att djuren kan ha förts ut ur landet. Om korna har förts ut ur landet så stärker det teorin att det finns kopplingar till invandrare eller utlänningar. Att frakta iväg korna utomlands kan innebära svår stress för djuren, särskilt om de inte behandlats väl. Om de inte har fått foder eller vatten så har djuren inte mått så bra.

Förundersökningsledaren Hans Halonen på Södermnlandpolisen har aldrig varit med om någon stöld av det här slaget tidigare, men säger till tidningen Södermanlands Nyheter att han är intresserade av alla tips.

Förutom den ekonomiska förlusten som stölden innebar för Roemke så var han också bekymrad över hur djuren har behandlats.

Det här känns fruktansvärt. Jag tänker så mycket på djuren, jag undrar hur de har det. Jag hoppas att den eller de som tagit dem inte har behandlat dem illa, sade han i en intervju med Expressen.

I närheten av ladugården bor kriminologen Leif GW Persson. Han intresserade sig för fallet och i TV-programmet Veckans brott kritiserade han polisen för att de inte gjort mer för att försöka lösa brottet. GW Persson gav polisen fler konkreta tips för hur de skulle kunna föra utredningen framåt. Han föreslog exempelvis att de skulle titta på mobiltrafiken.

En polis från Katrineholmspolisen intervjuades och han förkastade GW Perssons förslag helt och hållet. Han hänvisade till kostnader och till att man måste veta vad man letar efter och att man måste gå till tingsrätten för att få beslut om telefonsökning. GW Persson kritiserade polisens ovillighet att gå vidare med underökningar i ärendet och tyckte det var konstigt eftersom brottet inte borde vara svårlöst.

GW menar att kostölden är ett insiderbrott där spårning av mobilsamtal kan bidra till att få fram mer fakta om hur brottet har gått till eller vilka som ligger bakom. Att mobiler har använts under natten när stölden skedde anser GW stå utom all tvivel. GW sade också att om han hade varit polis så hade brottet varit uppklarat. Själva brottet är så ovanligt och spektakulärt att det enligt GW borde föranleda polisen att vilja undersöka vad som ligger bakom brottet.

Sveriges historiskt sett största kostöld verkar inte polisen vilja lösa. Det finns skäl att fråga varför de inte vill lösa brottet. Polisen var så ovilliga att lösa brottet att de lade ner utredningen i brist på bevis.

Åklagaren Robert Eriksson har liksom GW Persson kommit fram till att polisen har brustit i sitt arbete han kritiserar polisen på inte mindre än 29 punkter, vilket är mycket för en utredning av det här slaget. Eriksson hittade stora brister i utredningen när det gällde såväl förhör som andra utredningsåtgärder och har ställt frågor till polisen som han vill ha svar på.

På Södermalmspolisen försöker man låta optimistiska när media talar med dem och då säger de att de tror att den skyldige kommer att gripas. Om polisen slutligen löser brottet så beror det inte på polisen själv utan på att GW Persson, Åklagaren Robert Eriksson och andra vill att brottet ska lösas och därför utövar påtryckningar på den, enligt GW Persson, lata polisen som ”hellre spelar innebandy” än att lösa brott. Och nu får fallet en på många sätt oväntad upplösning om lantbrukaren själv är inblandad eller skyldig. Då återstår frågan, var är korna?

Taggat:, ,

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: