Debatt på Publicistklubben den 11 februari 2013 om näthatet

Hela debatten. Publicistklubbsdebatt om näthat på Café Panorama på Kulturhuset i Stockholm. I panelen (från vänster till höger): Linda Hjertén, reporter på Aftonbladet, Mats Dagerlind, krönikor på Avpixlat, Sakine Madon, politisk redaktör på Norran, Katarina Mazetti, författare.
Samtalsledare: Stina Dabrowski, PK-ordförande

Några citat från debatten på Publicistklubben.

”Avpixlat är en sajt som i kraft av sin anonymitet och med hjälp av rasistiska tillmälen triggar näthatet.”
Stina Dabrowksi, (Publicistklubbens ordförande) den 11 februari 2013 på Publicistklubben.

”Om jag skriver att Lucia inte var svensk från början så får jag 700 hatare på en timme.”
Katarina Mazetti, den 11 februari 2013 på Publicistklubben.

”De sista dagarna har jag blivit kallad för allt möjligt, för raseriets kloaker, järnrörsskribent, nazist stod Åsa Linderborg här i förra debatten och kallade mig…”
Mats Dagerlind, den 11 februari 2013 på Publicistklubben.

”Om man försvarar muslimer då råkar man jäkligt illa ut på Avpixlat”
Gösta Hultén, den 11 februari 2013 på Publicistklubben.

”Jag tror inte att det är en bra metod att stoppa näthatet genom att bjuda in en som är ansvarig för den här typen av publicistik till Publicistklubben, och blir din (Mats Dagerlinds) ansökan om att bli medlem i Publicistklubben antagen då vill jag inte vara med i samma klubb som dig.”
Gösta Hultén, den 11 februari 2013 på Publicistklubben.

”Man anser att du har en väldigt naiv syn på vad islam står för och att du kanske behövde en reality check för vad islam egentligen står för på plats i t.ex. i Kabul eller Mogadishi istället för att sitta här hemma och ha en naiv föreställning om vad islam faktiskt är.”
Mats Dagerlind till Gösta Hultén, den 11 februari 2013 på Publicistklubben.

”Ta exempelvis hon Julia, 21 som utsattes (för näthat) efter att hon hade kritiserat Tupac, tror du att det var sverigedemokrater som satt och skickade hot till henne? Det var invandrare och Tupac-älskare ute i förorten som kände sig kritiserade.”
Mats Dagerlind, den 11 februari 2013 på Publicistklubben.

”Det är hatet vi pratar om och den här enorma frustrationen som bubblar upp på nätet, det är väldigt intressant och det tror jag faktiskt att journalistkåren skulle kunna dämpa. Utan att för den sakens skull se det som journalisternas eget fel att man får massa skit, men jag tror ändå att det finns vissa saker att tänka på. När man twittrar, jag twittrar dagligen och följer journalister i sociala medier osv, så märker man att det finns samma tendenser till mobbning som överallt annars i samhället, även på nätet, man ser journalister med jättemånga följare som inte tvekar att hänga ut en enskild person som man tycker är pucko. Och sedan ska alla andra retweeta och skratta åt det där och man skrattar i grupp åt karikatyrer på Pär Ström, genusdebattören som har lämnat debatten, som man kan ha åsikter om naturligtvis. Men skratt åt karikatyrer när en människa mördas, är, jag tycker liksom att någonstans måste journalister också rannsaka sig själva… och sluta se ned på människor i den grad man faktiskt gör. Man pratar om kommentarstrådar som pissrännor och nästan avhumaniserar människor, också människor med olika åsikter. Någonstans måste vi fundera över, tycker vi att det är lika illa att Jimmie Åkesson lever under dödshot som att våra journalistkollegor gör det. För mig måste svaret vara ja, men jag är inte säker på att kåren håller med – och det är läskigt.”
Sakine Madon, den 11 februari 2013 på Publicistklubben.

”Jag fick ett dödshot häromkvällen ifrån en journalist som har jobbat på Expressen och Göteborgs-Posten. Han skulle slå in skallen på mig med ett baseballsträ.”
Mats Dagerlind, den 11 februari 2013 på Publicistklubben.

Hur kommer det sig nu, att i den här historien med Lars Hedegaard, ingen journalist i Sverige eller i Danmark har ifrågasatt om det där är en tidningsanka…det finns inga vittnen till händelsen. Han (Lars Hedegaard) påstår att han som 70-åring har slagit med en 25 årig arab som sedan stack från platsen, Ingen annan har sett det.”
Katarina Mazetti, den 11 februari 2013 på Publicistklubben.

”När det gäller oss journalister och den självkritik vi ska ägna oss åt så handlar det om att vi får inte vara rädda och falla till föga. Vi måste hålla en god ton mot våra meningsmotståndare och inte ägna oss åt hot och hat mot dom och vi måste själva anmäla när vi blir hotade, där håller jag 100 procent med Mats Dagerlind.”
Helena Giertta (chefredaktör på tidningen Journalisten) den 11 februari 2013 på Publicistklubben.

”Jag skulle vilja spalta upp näthat i det som är olagligt att säga och det som är mindre lämpligt att säga men inte olagligt. Det måste man bearbeta på olika sätt. Det är en polisiär fråga, kanske en lagstiftningsfråga, det andra är en självsaneringsfråga i media och även i Avpixlat.”
Mats Dagerlind, den 11 februari 2013 på Publicistklubben.

”Det är klart att det finns fantastiska och jättebra journalister, men det finns också journalister som beter sig dåligt och som inte ser sin maktrelation. Sedan tycker jag att det är ett problem att det är ett extremt stort avstånd mellan redaktionerna – och vi som sitter i redaktionerna – och läsarna. Vi är en väldigt homogen kår, väldigt många bor på Södermalm, Bromma, Majorna osv, och man har ungefär samma intressen och umgås väldigt mycket med varandra. Det skapar en kultur av att man är liksom överens i stora viktiga frågor och så fort någon avviker, det finns sammanhang där det är kontroversiellt att någon har röstat på moderaterna, vilket de flesta journalister känner till, så jag tycker den där intoleransen, jag tror att en del av det här näthatet växelverkar med det.”
Sakine Madon, den 11 februari 2013 på Publicistklubben.

Annonser

Taggat:, , ,

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: