Helsingfors börjar sin vandring mot mångkultur

Finland har länge levt i ett töcken av lugn och välmående. Helsingfors har varit europas tryggaste och trevligaste huvudstad. Snart är det slut med det. De allvarliga problem som Sverige och andra västländer har med mångkultur och islamisering har Finland inte nåtts av ännu. Den tiden kan snart vara förbi. Hufvudstadsbladet rapporterar att antalet invånare i Helsingforsområdet som talar främmande språk idag är 127 000 och kommer att vara 300 000 om 17 år. Idag har Helsingfors 9,3 procent invandrare och om 17 år är de ca 23 procent.

helsingfors

Sifforna är en prognos som Hufvudstadsbladet har gjort och sannolikheten att det i själva verket kommer att vara fler invandrare än vad som beräknats är mycket stor. De prognoser som gjorts i Sverige tidigare har alltid varit i underkant och så är det förmodligen även i prognosen för Helsingfors.

Det är forskare i Helsingfors, Esbo och Vanda som gjort prognosen och den kommer att bli officiell först i morgon. Även tidigare prognoser i Finland har varit i underkant så de som har gjort den räknar med att siffrorna kan bli högre. Det är inte bara invandring som gör att antalet invandrare ökar utan beräkningar har gjorts som visar på högre födelsetal bland många invandrargrupper och att antalet ”flyktingar” ökar.

Den prognos som har gjorts visar också att personer med bakgrund i Afrika och Mellanöstern dras till Helsingfors medan asiater och andra invandrare tenderar att flytta från Helsingfors till andra orter. Projektkoordinatorn Nexhat Beqiri på Inrikesministeriet säger till Hufvudstadsbladet att afrikaner föredrar Helsingfors ”för att det finns en positiv attityd till folk från främmande kulturer” och att det finns gott om bostäder. Till Esbo flyttar exempelvis många asiater medan många ryssar flyttar till Vanda. I Esbo finns IT-företag som lockat arbetskraft från Indien och Kina.

Markku Leijo, avdelningschef på bostadsavdelningen på fastighetskontoret i Helsingfors säger till Hufvudstadsbladet. ”Det här är en verkligt positivt nyhet som visar att vi håller på att bli en riktigt globaliserad metropol.”

Vi svenskar som har erfarenhet av mångkultur säger: Stackars Finland, ni gör samma misstag som Sverige.

Annonser

Taggat:,

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: