Niklas Gotthardsson och Skogsnicke AB är en skam för Sverige

I Sverige finns det ganska många företagare som är vad man kallar mindre nogräknade. Det finns företagare som inte drar sig för att använda gällande lagar och regler på ett sätt som skadar Sverige. I många fall har företagarna stöttat framtagningen av en mer liberal lagstiftning för arbetskraftsinvandring. När det gäller den öppenhet som skapats genom medlemskapet i EU eller möjligheten att använda sig av gästarbetare eller säsongsarbete från andra länder så finns det många både svenska och utländska företagare som använder reglerna på att skamligt sätt. Vi granskade exempelvis Ölands Djurpark tidigare. Man vet att det bland invandrarföretag finns många som hämtar hit landsmän som inte sällan utnyttjas på olika sätt. För en tid sedan avslöjades en asiatisk liga på McDonalds som sålde arbetstillstånd till landsmän i Pakistan. Även på invandrarverket har invandrade tjänstemän sålt uppehållstillstånd. När det gäller invandrarföretagen som ordnar arbetstillstånd åt andra invandrare så är det fullt lagligt och inom idrotten är det väldigt utbrett.

De värsta människor inom den här hanteringen är de som samvetslöst importerar arbetskraft under falska förespeglingar om folk ska kunna tjäna stora pengar. För många som kommer från några av världens mest eftersatta regioner är redan ett par tusen i överskott varje månad en förmögenhet i hemlandet. Det vet de samvetslösa företagare som lockar hit folk.

niklas_gotthardsson

Uppdrag Granskning avslöjade nyligen en sådan samvetslös företagare. Han heter Niklas Gotthardsson och driver företaget Skogsnicke AB. Företaget arbetar med skogsplantering och har sitt säte i Vännäs, samma kommun som för några år sedan tog emot ”flyktingar” utan att fråga ortsborna om de ville ha sådana i kommunen.

Sedan 2008 är det fritt fram för en arbetsgivare att hämta arbetskraft från länder även utanför EU. Ett sådant system kunde införas den 15 december samma år därför att Moderaterna, Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet fick igenom en proposition av Tobias Billström. Det är något som SD förhoppningsvis arbetar på att riva upp i framtiden.

moderaterna_3

Systemet baseras på arbetsmarknadens behov av arbetskraft, men tar ingen som helst hänsyn till Sverige, svensk identitet eller till vad folk i allmänhet tycker om förslaget. Det blev sedan 2008 lättare för företagare att importera arbetskraft till Sverige än vad det är för företag i de traditionellt extremliberala nationerna USA och Kanada. Dock måste pappersexercisen, tillstånd och alla formaliteter vara klara. Om villkoren för gästarbetarna är uppfyllda så är det Migrationsverket som ger uppehållstillstånd. Gästarbetarna ska ha ett skriftligt erbjudande om jobb från företaget som måste följa svenska kollektivavtal.

En gästarbetare kan efter fyra år söka permanent uppehållstillstånd i Sverige. Därefter kan de hämta hit sina släktingar och en ny våg av kedjeinvandring uppstår. Det vet många mindre nogräknade företagare som anger det som lockbete när de rekryterar utländsk arbetskraft till sina företag.

När Skogsnicke AB värvade arbetare från Kamerun i Afrika fick de erbjudande om en månadslön som i hemlandet motsvarar en årslön eller mer. Skogsnicke är ett av de största företagen i branschen och omsätter tio miljoner. Formellt sett uppfyller de alla villkor för att kunna hantera gästarbetare. De har kollektivavtal och är medlemmar i arbetsgivarorganisationen. Under två somrar har de importerat gästarbetare från Kamerun som har utfört skogsarbete åt företaget. När Uppdrag Granskning gjorde sitt reportage hade uppehållstillstånden för gästarbetarna gått ut, men de flesta av dem var ändå kvar i landet. De säger nu att Skogsnicke är skyldig dem pengar och vill inte åka hem innan de fått sina pengar. Ett stort antal av gästarbetarna tog lån hemma för att kunna resa till Sverige och vill nu ha ut lönerna för att kunna betala tillbaka lånen.

En arbetare som blivit lovad sex månaders jobb var mycket besviken över att löftena inte hållits. Han och de andra arbetarna hade utlovats en månadslön på 18 500 + 6 000 i traktamente. Efter en tid fick de plötsligt ett nytt avtal där lönen sattes efter accord. Istället för månadslön skulle de nu för 22,8 öre per planta de satte. Det innebar att lönen skulle bli så mycket sämre att de inte fick ihop till återbetalning av lån för resan till Sverige. Med det nya accordavtalet blev lönen bara 6 000 kr i månaden. Arbetarna vågade inte protestera och visste inte ens hur de i så fall skulle göra. De var helt utlämnade till Niklas Gotthardsson och Skogsnicke AB som behandlade sina afrikaner som livegna utan rättigheter.

Missförhållandena avslöjades av en slump när en svensk kom i kontakt med en av gästarbetarna som berättade om hur illa det såg ut med både med lönen och med boendet. Svensken räknade ut att de måste planera ut 2 000 plantor om dagen i 50 dagar bara för att få ihop till resan som de betalt till Sverige. Svensken kontaktade Skogsfacket. Han åkte också ut till platsen där gästarbetarna bodde och det visade sig att det bodde 15 personer i ett gemensant utrymme och de delade en toalett.

Jobbet tog i år slut tidigare än vad som utlovats vilket innebar en förlust för de flesta gästarbetarna. När en av gästarbetarna ringde Gotthardsson för att få ut sina pengar svarar han bara ”Sorry I can not help you, bye bye” och slänger på luren. Ett sannerligen oförskämt beteende.

Uppdrag Granskning lyckades sedan få en intervju med Gotthardsson. Där framgick det att de uppgifter han skickat in till Migrationsverket inte stämde med det avtal som gästarbetarna fick. Att han är en skrupellös företagare som ägnar sig åt människohandel snarare än att anställa folk råder det inget tvivel om. När Uppdrag Granskning sedan fick reda få att Gotthardssons företag dragit av en fackföreningsavgift på gästarbetarnas lön, men att någon sådan avgift aldrig kommit någon fackförening till del framstår Skogsnicke AB som en bluff. När Skogsnicke hyrde en del av en skola som bostad åt några av gästarbetarna drog företaget av pengar på deras lön för boendet, men de drog av så mycket att företag gjorde en stor vinst på boendet också. Även vid ett annat boende på en camping för gästarbetarna drog Skogsnicke av mer pengar på deras löner än vad boendet kostade. Enligt Uppdrag Granskning hotade Gotthardsson med att riva några av gästarbetarnas hus i Kamerun eftersom de kritiserat Gotthardsson.

Som om det inte vore nog med det så har Gotthardsson använt sig av illegala invandrare, av människor som uppehåller sig i Sverige illegalt. Dessutom har tvivelaktiga ekonomiska transaktioner gjorts i sammanhanget.

Niklas Gotthardsson har med hjälp av de sällsynt generösa reglerna för arbetskraftsinvandring utnyttjat dem maximalt för egen vinning utan att ta hänsyn till arbetarna. Han tänker bara på sin egen profit, vilket är en egenskap som stimuleras av de liberala reglerna som gäller för arbetskraftsinvandring nu.

Hela systemet med gästarbetare av det här slaget är uppåt väggarna. När det gäller enkla jobb så vore det både rimligt och självklart att rekrytera exempelvis arbetslösa svenskar eller skolungdomar. Systemet är som gjort för skrupellösa företagare eller människor som endast prioriterar egna ekonomiska vinster på bekostnad av andra människor och på bekostnad av vår nations framtid. Niklas Gotthardsson och hans företag Skogsnicke AB är en skam för Sverige. Men en ännu större skam för Sverige är de riksdagspolitiker från Miljöpartiet, Moderaterna, Centern, Kristdemokraterna och Folkpartiet som har gjort den här typen av verksamhet möjlig.

Den samvetslösa Niklas Gotthardsson kommer att hämta folk från Kamerun även 2013 och det allvarliga är att det finns många fler som han.

Källa: Uppdrag Garnskning.

Taggat:,

5 tankar om “Niklas Gotthardsson och Skogsnicke AB är en skam för Sverige

 1. Karin Aurell januari 24, 2013 kl. 23:15 Reply

  Niklas Gotthardsson måste få NÄRINGSFÖRBUD OMEDELBART !!!
  Att skämma ut oss svenskar på detta vis är oförlåtligt!
  Det finns gränser! Sätt honom i slavarbete i hans eget bolag och låt honom plantera allt själv istället, så får han ingen tid över till att idka människohandel.

 2. Gunnar Lundgren februari 9, 2013 kl. 11:03 Reply

  Det är en skalm för Sverige att Nicklas Gotthardsson utnyttjar gästarbetare som slavar.
  Man borde tvångssälja Nicklas Gotthardsson gård och betala gästarbetarna omedelbart.

  Det är helt otroligt att det ska behövas ett TV program av Uppdrag Granskning för att fånga upp och driva den här typen av brott. Jag hoppas att det Svenska rättsväsendet klarar av att reda ut det här på egen hand utan att eldsjälar eller Uppdrag Granskning ska behöva tillrättavisa hela tiden.

  Ett stort tack till Uppdrag Granskning som arbetar intensivt med avslöjanden och missförhållanden.

 3. […] invandrare kan mycket väl utnyttjas av mindre nogräknade företagare, det finns många exempel på det. Men det är ett system som politikerna har skapat […]

 4. Jörgen mars 13, 2013 kl. 19:37 Reply

  Vilken djävla skitstövel skicka Niklas Gotthardsson till l Kamerun så får dom avgöra vilket straff han ska få

 5. peo mars 13, 2013 kl. 19:49 Reply

  Varför tar man in arbetskraft från fattiga länder man ändå är beredd att betala avtalsenliga löner,
  Svar: Man vill utnytta den svaga possitionen som arbetarna befinner sig i på ett mycket syniskt sätt
  Om man har ett ärligt uppsåt kan man rekrytera arbetskraft på hemmaplan.
  Vi är inte betjänt av att ha sådana arbetsgivare, näringsförbud är det ända rätta.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: