Bojkotten mot Ica fortsätter. Här är alternativen.

Det finns ett antal större företag inom dagligvaruhandeln som kan fungera som alternativ till ICA. Dessutom finns det många små butiker som är privatägda och oberoende som man kan stödja.

city-gross

City Gross är en kedja av stormarknader som inriktar sig på låga priser och stora butiker. Kedjans butik i Hyllinge är Sveriges tredje största dagligvarubutik. Kedjan expanderade under 2000-talet genom att köpa upp flera Coop Forum-butiker.

Idag finns ca 30 butiker spridda över främst södra delarna av landet. Kedjan ägs av Bergendahls som äger även EKO Stormarknad, Matöppet och Den Svenska Matrebellen. I koncernen ingår även företaget Glitter som säljer modesmycken och företaget Zanzlösa Zmycken. Koncernen driver också butikskedjan Granit med inriktning på förvaring och funktionella lösningar för hem och kontor. Företaget har också varumärket Duka och driver 29 Duka-butiker i Polen. De har också varumärket Duka globalt och säljer till återförsäljare i Sverige. Duka består av glas, porslin, bestick och andra köksprodukter.

netto

Netto är en dansk butikskedja som ägs av Dansk Supermarkedgruppen. De har butiker i Danmark, Tyskland, Storbritannien, Polen och Sverige. Netto har ungefär 100 butiker i Sverige och driver egen grossistverksamhet.

coop

Coop. Företaget heter Coop Butiker & Stormarknader AB och är ett affärsområde inom Kooperativa Förbundet (KF). KF har redan från starten haft en koppling till Socialdemokraterna. Coop driver dagligvaruhandel i butikskedjorna Coop Konsum, Coop Forum, Coop Nära, Coop Extra och Coop Bygg. I Stockholm finns även Coop Online och Dagliglivs. Det har sammanlagt över 1000 butiker spridda över hel landet. Coop är den dagligvarukedja som mest av alla har framställt sig som ”mångkulturella” i den egna reklamen, men de har aldrig gått till angrepp mot svenskarna på det sätt som exempelvis ICA-Kuriren och Katarina Mazetti gjorde.

willys

Willys är en dagligvarukedja som satsar på låga priser. De har 143 butiker och ingår i Axfoodkoncernen. Axfood är en av Nordens största börsnoterade bolag inom dagligvaruhandeln. Enligt vissa beräkningar har koncernen över 15 % av marknadsandelarna i Sverige. Axel Johnsson Gruppen som ägs av Antonia Ax:son Johnson med familj är huvudägare i Axfood. I Axel Johnson Gruppen ingår bl.a. Axel Johnson AB som äger svensk Bevakningstjänst, Novax som delvis äger Designtorget, Filippa K, EMG, Trygga Hem, Medius och RCO.

axfood

I Axfood ingår Hemköp, Willys, Prisxtra, Dagab, Närlivs, Snabbgross, Handlarn, Tempo och Direkten. På den egna hemsidan säger Axfood att de än så länge inte säljer några produkter som innehåller genmodifierade organismer. De säger att i händelse att sådana produkter tas in i sortimentet så kommer de att vara tydligt märkta. De försöker också att undvika produkter som innehåller kända allergener. De producenter som Axfood anlitar ger inte djuren antibiotika i förebyggande syfte.

hemkop

Hemköp är butiker i Hemköpskedjan AB som antingen är helägda av Axfood eller bedrivs i franchiseform. Hemköp har ett utökat sortiment med en del exklusiva matvaror. Kedjan har ca 180 butiker.

handlarn

Handlar’n är en rikstäckande franchisekedja med mer än 240 butiker. Kedjan ingår i Axfood Närlivs och är den största närlivskedjan i Sverige. Målgruppen är köpstarka och närboende kunder.

prisxtrs

PrisXtra har fem butiker i Stockholmsområdet och en internetbutik (NetXtra). De har ett mycket stort sortiment av varor och många åker extra omvägar för att storhandla i deras butiker. Affärsidén är att sälja kvalitetsvaror till lågt pris genom att ta bort mellanleden i distributionskedjan. Företaget ägs av Axfood.

Vivo, Vi. Vi-butikerna är en detaljhandelskedja med butiker som ägs av fria handlare. Butikerna finns främst i Stockholmsområdet. Vi-butikerna ingick först i butikskedjan Vivo. När kedjan köptes upp av Axfood bröt sig handlarna i Vivo Stockholm ur och bildade en egen grupp som 2005 övergick från Axfoods grossitsföretag Dagab till Bergendahlsgruppen (som har City Gross). Under 2009 återgick Vi-butikerna till Dagab och under 2011 började Vi-butikerna att avvecklas, ingå i Hemköp eller bli självständiga. Den sista Vi-butiken som upphörde var T-jarlen vid Östermalms t-banestation i Stockholm.

lidl

Lidl. Den tyska livsmedelskedjan Lidl började etablera sig i Sverige 2003. Lidl har 3 000 butiker i Tyskland och 3 000 butiker i andra europeiska länder. I Sverige finns och ca 146 butiker. Affärsidén är att hålla låga priser och butikerna finns ofta strax utanför stadskärnor. Lidl har haft en policy att inte uttala sig i massmedia om förhållande i företaget.

7-eleven-brand.svg

7-Eleven är ett internationellt företag som driver butiker i ett 20-tal länder. Butikerna drivs om franchise-företag. Butikerna försöker att placera sig i centrala delar av en ort i gathörn. Antalet butiker i Sverige är strax under 200.

Det finns en hel rad argument för att välja den ena eller den andra butikskedjan, men nu gäller det att hitta en ersättning för ICA eftersom ICA ska bojkottas på grund av sin svenskfientliga hållning, sitt smygande med halal-mat, sin dåliga service, ICA-folkets benägenhet att inte svara på brev och en hel rad andra goda skäl – exempelvis prisbilden. När det gäller halal-mat så ser det tyvärr ut som om den smygs in överallt, kanske delvis för att besluten om stora inköp fattas centralt. Om någon av dessa kedjor inte säljer halal-mat så tar vi gärna emot upplysning om det.

De kedjor som utgör de bästa alternativen till ICA är City Gross, Willys och PrisXtra. Även Lidl, Hemköp och Handlarn kan vara alternativ. För den som har någon av dessa butiker inom rimligt avstånd är det bara att välja. Storinköp gör man företrädesvis på City Gross, Willys eller PrisXtra. Coop är så knutet till socialdemokratin och till den egna mångkulturella propagandan att den kedjan inte kan vara något alternativ. Om man bara har en ICA-butik att välja på i sin närhet så kan man försöka minska ned inköpen så mycket som möjligt. Ju fler som bojkottar ICA helt och hållet eller drar ned på sina inköp i just den kedjan ju tydligare slår bojkotten.

Taggat:

2 tankar om “Bojkotten mot Ica fortsätter. Här är alternativen.

  1. […] alla inte behöver just ICA så är det lätt att handla i andra butiker. Vid en genomgång av alternativen kom vi fram till att Willys och City Gross är såväl mer prisvärda som opolitiska i jämförelse […]

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: