ICA ökar sortimentet av halal-mat – i smyg!

Den tidigare framgångrika koncernen med över 2 200 butiker börjar få ett skamfilat rykte. Likt en supertanker har ICA-handlare över hela landet kunna se sina vinster öka efter många år av förbättringar i koncernens struktur. Inga dåliga tider finns i sikte och även framöver ser det ljust ut för koncernen. Men hur länge till?

Medierna uppmärksamma de för ett par år sedan hur ett antal butiker fuskat med märkningar av köttfärs.

ICA-koncernen liksom många andra stora handelskedjor och företag har internationaliserats alltmer. Matvarubutikerna blir investeringsobjekt och köps upp av investeringsbolag som endast är ute efter vinstmaximering. De flesta ICA-butiker i Sverige drivs genom ett system av franchise där butiken är privatägd men har avtal med ICA om gemensamma inköp. Det innebär att varje butiksägare också är beroende av koncernens sortiment. Beslut som fattas centralt av ICA påverkar hela butikskedjan. ICA ingick tidigare i ett samarbete med företag i tio andra länder och resultat av det blev en serie lågprisprodukter med namnet Euro Shopper. Sedan 2011 har det märket fasats ut, eftersom det fått så dåligt rykte, och ersatts av lågprismärket Ica Basic, som i praktiken bara är ett namnbyte. Inom det märket har nu halal-slaktade produkter dykt upp i ICA-butikerna utan att detta har framgått i ICAs egen information.

ICA har under de senaste åren ändra karaktär på ett sätt som inte är riktigt bra. Många minns den stora skandalen, eller snarare de stora skandalerna, med utgånget kött som märktes om 2007 när Uppdrag granskning gjorde en undersökning efter tips från allmänheten.

Det visade sig att de fyra största ICA-butikerna i Stockholm hade fuskat med datummärkningen. Kött som hade gått ut i datum märktes om med nya datum så att de skulle kunna säljas ändå till ovetande kunder. När man beter sig så då visar man förakt för kunder, något som blivit allt vanligare när det gäller ICA. När Uppdrag granskning genomförde egna kontroller av ICA butiker och upptäckte fusk var det sannolikt bara toppen av ett isberg.

Fusket med datummärkning fick mycket stor uppmärksamhet och de flesta stora medier skrev om det, så de allra flesta konsumenter fick nog kännedom om fusket. Av intresse är reaktionerna. Skulle aktierna för ägaren Hakon Invest rasa? Skulle kunderna överge ICA? ICA är ett av Sveriges tio största företag och det ska mycket till om kunderna ska överge företaget. Alla behöver mat och många av de produkter som ICA saluför. ICA finns över hela landet och de flesta har en ICA-affär i sin närhet. Tillgängligheten har stor betydelse. Den gamla konkurrenten Coop är kanske ingen verklig konkurrent eftersom många undviker Coop på grund av deras höga priser. Så ICA har stått starka. Enligt aktiespararna så blev det reaktioner efter köttfärsskandalen och de bestod i ett marginellt kundbortfall, som troligen syntes i försäljningssiffrorna under en kortare period direkt efter skandalen.

ICA har nu tagit steget in i politikens värld. De har börjat smyga in halal-mat i sortimentet som en utstuderad del av sin marknadsföring. Men för att inte uppröra svenska kunder sker det i smyg under exempelvis lågprismärket ICA Basic. Parallellt med det så ICA lagt in muslimska helgdagar i den almanacka som butikerna delar ut till alla sina kunder. Ytterligare steg togs den 2 januari när Katarina Mazetti fick in en krönika i ICA-Kuriren som dröp av hat mot svenskar på ett sätt som om den hade skrivits om vilken annan folkgrupp som helst hade varit åtalbar. Krönikan väckte stora reaktioner och gav upphov till en rad spontana bojkott-initiativ mot ICA. Flera hundra personer kommenterade krönikan och en stor del av dem valde att klippa sina ICA-kort, ta ut pengar från ICA-banken och sluta handla på ICA. När det senare visade sig att ICA-Kurirens chefredaktör Helena Rönnberg stod bakom krönikan och vägrade att ta in genmälen så förstärktes bojkotten mot ICA. ICA-Kuriren och ICA har alltså markerat att man ogillar det svenska Sverige och föredrar ett mångkulturellt Sverige. Exakt varför de tagit sådana steg kan man alltid fundera över. Nu är vi många, kanske minst ett par tusen, som bojkottar ICA. Oavsett hur det påverkar företaget på kort eller lång sikt så är en sådan bojkott fördelaktig på flera sätt. Att visa konsument makt är viktigt. Man ska inte stillatigande finna sig i att företag agerar mer eller minde landsförrädiskt vilket ICA har gjort och sannolikt kommer att göra i ännu högre grad framöver.

Efter skandalen med falsk datummärkningen har rapporter om halal kommit allt tätare. Här är några exempel på vad konsumenterna borde reagera på.

ICA. Bakterier i köttfärs – December 2007
Prover från köttfärs i en ICA-butik i Uppsala visade att köttet innehöll låga halter av Stafylokockus aureus. Det ska inte finnas några halter alls av den bakterien i köttfärs eftersom den kan orsaka matförgiftning. Proverna togs den 18 december 2007 efter ett anonymt tips om att ICA-handlare hade fuskat med datummärkningen.

ICA. Salomonella i köttfärs – februari 2012
I februari upptäcktes salomonella i två produkter från ICA. ICA Nötfärs i viktklasserna 1 600 gram och 2 500 har drabbats efter att ha kontrollerats genom stickprover. Det rör sig om hela 5 000 förpackningar som sålts till ICA-butiker i hela landet. Köttfärsen har sitt ursprung i Irland.

Halal-slaktat kött i handeln – februari 2012
Halal-slaktat kött blir allt vanligare i de stora livsmedelskedjorna. De tar in köttet för att tillgodose muslimska kunder och blir vare sig de vill det eller inte en del i den omvandling som gör Sverige ännu mer mångkulturellt. Kött från djur som slaktats utan bedövning säljs alltså i butikerna, men ibland saknas märkning. Det skrev Djurskyddet i ett pressmeddelande den 13 februari 2012.

ICA säljer Halal-godkänd kyckling – mars 2012
Ett flertal personer rapporterade under mars 2012 att ICA använder sig av ”halal-godkänd” kyckling i sina ICA-Basic produkter. Eftersom det inte är tillåtet att slakta djur utan bedövning undrade många hur det kunde komma sig att ICA tog in produkter av det här slaget. Ica försvarade sig med att den halal-slaktade produkten har slaktats enligt svensk lagstiftning och med bedövning. Men vad de inte säger är att halal-produkter smygs in i sortimentet och att svenskar och andra ofrivilligt riskerar att få i sig mat som slaktats i den muslimska gudens namn.

ICA säljer halal-slaktad kebab – mars 2012
I ICA Kvantum Hageby (Norrköping) annonserade butiken i en stor kampanj om extrapris på kebab. Det visade sig att köttet var halal-slaktat, men det framgick först när man läste noga på förpackningen. I annonserna stod inte ett ord om det. Enligt uppgift är butikschefen på ICA Kvantum Norrköping muslim.

halal_ica_hageby

ICA Kvantum Sala, halal-slaktat lammkött – juni 2012
Butiken säljer halal-slaktat lammkött från Nya Zeeland. Märkningen upptäcktes av en slump av en kund.

ICA. Listeria i sallader – november 2012
Sallader med listeria har funnits i ett trettiotal ICA-butiker i Stockholmsområdet. Listeria kan orsaka sjukdomen listerios som yttrar sig i diarréer, hjärnhinneinflammation och blodförgiftning, men även influensaliknande symptom och huvudvärk. De sallader som upptäcks i ICA med listeria är pastasallad och caesarsallad av märket ICA To Go med bäst före-datum 19-12 november 2012.

ICA Maxi Norrköping säljer halal-slaktad mat – december 2012
ICA Maxi saluför halal-kött. En konserv märk ”Annerstedts Husmanskost – Salta biten” med undertexten ”utvalda benfria bitar av rimmat nötkött i lätt saltat spad” är halal-märkt vilket innebär att djuret har slaktats levande. Dessutom är djuret rituellt slaktat i den muslimska gudens namn.

ICA. Halal-slaktad kyckling på ICA – december 2012
Icas egna kycklingfiléer är importerade från Danmark. Eftersom de är halal-godkända så innebär det att de har slaktats enligt muslimsk sed.

ICA. Halal-mat i ICA Supermarket Bergsjön – januari 2013
ICA Supermarket skryter med att det fått in nya varor i sin butik. ”Doux halal kyckling sortiment har ett enastående rykte i Mellanöstern, Afrika och runt Västindien. Märket associeras till kvalitets produkter!”

bojkotta_ica_2013

Det här är bara lite skrap på ytan. Halal-maten smygs in mer och mer i takt med att kedjan blir mer mångkulturell. Flera butiker har muslimer i personalen och muslimska butikschefer blir vanligare i takt med att den muslimska gruppen blir större i Sverige. ICA anpassar sig villigt till den, medan de samtidigt hånar den svenska folkgruppen. Det politiskt korrekta vansinnet har fått fotfäste i ICA även om inte varje enskild ICA-handlare automatisk uppskattar varken islam eller massinvandring. En del av dem sitter i svår sits, men de flesta väljer att indirekt gynna det mångkulturella samhället genom sitt varusortiment, genom sin personalpolitik eller genom att inte ens våga ryta till när uppenbara svenskfientliga texter produceras i ICAs största tidning.

Fredrik Reinfeldt tycker att halal är bra.

Halal-slaktat kött.
Djuret ska vara slaktat helt utan bedövning om islamska regler ska följas. Köttet är helgat åt Allah. Djuret placeras i riktning mot Mecca. Djuret måste vara mentalt närvarande innan och under det att halspulsådern skärs av. Medan slakten pågår, när halsen och halspulsådern på djuren skärs sönder så att det långsamt förblöder, läser en imam verser ur koranen i en medeltida ritual.

I Sverige är det förbjudet att slakta utan bedövning, men att det förbudet kringgås är det få som tvivlar på.

Idag slaktas allt fler djur inom EU utan bedövning. Orsaken uppges vara efterfrågan från religiösa grupper, men slakten är mycket större än det behovet. Den verkliga orsaken är ekonomisk. Slakt utan bedövning medför ett stort lidande för djuren. Från det att halspulsådern skärs av tar det tre till fyra minuter innan djuret förlorar medvetandet. Även om sådan slakt är förbjuden i Sverige, importeras idag omärkt kött från obedövade djur till svenska butiker, skolmatsalar och restauranger.

När det gäller just halal-slaktade produkter så verkar de finns i de flesta större butikskedjor. De 600 000 muslimerna i Sverige utgör numera inte bara en stor och viktig konsumentgrupp som ökar och blir allt starkare utan många livsmedelskedjor anpassar sig med glädje till den utvecklingen. Lidl, Willys, City Gross och även Hemköp som ofta skryter med att de har svenskt kött. Men allihop smyger in halal-produkter. Vilka som är bäst och vilka som är sämst finns det anledning att återkomma till men ICA är nog klart värst när det gäller svenskfientlighet. Möjligen kan de konkurrera med Coop där. Mest prisvärt är det just nu att handla på Willys, men en framtida genomgång av kedjornas politik, kvalitet och prisnivå kan vara aktuell.

Om vi nu kan bojkotta ICA, få aktien att rasa och kunderna att byt till bättre alternativ, även om effekten bara blir marginell, så har vi lyckats. Men tanken är att bojkotten ska förlängas och fortsätta, inte minst därför att ICA-Kuriren och chefredaktören Helena Rönnberg fortsätter att visa håna svenskarna genom att låta Mazettis hatartikel ligga kvar – utan att den går att kommentera.

bojkotta_ica

Taggat:, , , , ,

3 tankar om “ICA ökar sortimentet av halal-mat – i smyg!

  1. Agneta persson september 13, 2013 kl. 08:14 Reply

    Det ska finnas varningstext på allt som är slaktat enligt halal.

  2. Djur > Låtsassagor november 13, 2013 kl. 22:32 Reply

    I och med att halalslakt som inte har skett enligt svenska regler är djurplågeri är det märkligt att det inte är ett krav på en varningstext att man bidrar till djurplågeri. Precis så som att röka bidrar till att du kan skada andra kan även inköp av halalslaktat kött bidra till onödigt lidande bland djur.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: