Sverigedemokraten Stefan Lundkvist hoppar av

Sverigedemokraten Stefan Lundkvist har hoppat av. Han värvades till SD från Centerpartiet 2010 och blev aktiv i SDU, Sverigedemokratisk Ungdom. Stefan Lundkvist är oerhört kritisk till partiledningen och väljer nu att gå ut mera öppet med sin kritik, något han inte kunde göra som medlem i partiet eftersom det är näst intill förbjudet att framföra kritiska åsikter vare sig det är internt eller externt. Att diskutera problem är självklart i varje demokratiskt parti, men i SD går det inte att göra det utan att riskera uteslutning.

Lundkvist berättar att partiledningen ser partiet som sin privata lekstuga och att inkompetens och nepotism är vad som präglar partitoppen. Han kritiserar partiledningen för att anställa sina flickvänner och sina kompisar och sko sig genom att ge vännerna uppdrag, löner och förmåner istället för att bedriva en vettig politik för att förändra Sverige och ta makten.

stefan-lundkvist-sdu
Kritiken som Lundkvist framför är slående lik den som flera andra inom och utanför partiet har framfört flera gånger. Politikern Allan Jönsson från SD-Bjuv tillhör dem som öppet har vågat kritisera partiledningen och de överdrivet höga lönerna men blev då satt i karantän och föremål för ett uteslutningsärende. Han har ännu inte uteslutits.

Lundkvist menar att partiledningen ser andra medlemmar som inkräktare och farliga konkurrenter om makten i partiet. Gång på gång kommer liknande historier som visar att det finns problem inom partiet och att dessa problem inte får kritiseras. Stefan Lundkvist tror också att en följd av ”nolltoleransen” i SD blir att partiet blir mer sektlikt eftersom de svårigheter som redan nu finns när det gäller att framföra kritik kommer att förvärras. Även marginell kritik kan leda till uteslutningar. Jimmie Åkesson uteslöt Mattias From för en tid sedan och den uteslutningen var enligt många totalt onödig och saknade grund. Partiledningen fick bara för sig att de inte gillade honom. Jimmie Åkesson kallade SDU-ledaren Gustav Kasselstrand för ”valpig” i direktsänd TV för några månader sedan och om det hade varit Gustav Kasselstrand som kallat Jimmie Åkesson för ”pampig” eller någon liknande så hade han uteslutits. Kasselstrand blev för övrigt av med en tjänst på partikansliet nyligen.

Fallet Lundkvist visar att SD har stora problem med att tolerera kritik. Till tidningen Expressen säger Lundkvist:

– Alla interna kritiker tystas ned och riskerar att kastas ut med huvudet före. Det finns en stor skräck för att kritisera partiledningen. Skräcken är total och det föder bara ögontjäneri och fjäsk uppåt, sam­tidigt som alla förtalar alla bakom ryggen.

Efter ett försök från Jimmie Åkesson och hans flickvän Louise Erixon att kuppa bort Gustav Kasselstrand som SDU-ordförande var det många som irriterades över de fula metoder som partiledningen använde sig av. Stefan Lundkvist var en av de få som öppet sade vad han tyckte och nu tycks han ha fått nog. Han sitter i Uppsala kommunalfullmäktige och kommer att sitta kvar som politisk vilde.

Läs mer här, här och här.

Annonser

Taggat:

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: