Expressen hänger ut oskyldig person som massmördare

Expressen brukar ofta peka finger åt människor som sagt eller gjort något olämpligt. Tidningen kan ägna dagar eller veckor åt bagateller som de hänger upp sig på. När tidningen själv gör något dumt blir det inga krigsrubriker.

Idag anklagade tidningen en helt oskyldig person för massmord. Broden till den man som mördade 26 personer på en skola i Connecticut hängdes ut med namn och bild i Expressen och påstods vara gärningsmannen bakom mordet. Men han var helt oskyldig. Istället var han ett offer för sin brors fruktansvärda våldsbrott och hade samma dag mist sin mor när brodern Adam först mördade henne och sedan gick till Sandy Hook School i Newtown och sköt ihjäl barn och lärare.

Expressens brott är inte lindrigt och kan inte avfärdas med en liten notis. Övertrampet är så grovt att det sannolikt inte finns något värre exempel på falska anklagelser från någon tidning i Sverige. Det är rekord i vanvettig journalistik att anklaga en oskyldig person för massmord och dessutom hänga ut honom med namn och bild.

Expressen skrev: ”Ryan Lanza sköt ihjäl barnen”. Frågan är hur många miljoner Expressen borde ersätta den falskt anklagade personen med för att ge honom plåster på såren. Man kan gissa att tidningen inte tar några som helst mänskliga hänsyn och skyller på att de ”fått felaktiga uppgifter”. Ny var det inte bara Expressen utan en hel rad andra tidningar som också pekade ut Ryan som skyldig. Är det vad som kallas ”god journalistik”?

Taggat:

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: