Erik Almqvist har stort stöd

Sedan drevet gick mot Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling efter att filmen om deras äventyr på fyllan en natt i Stockholm sommaren 2010 blev offentlig så har en del hänt. SD har fått mycket publicitet och de har stärkt sina siffror i alla opinionsundersökningar som har publicerats. Jimmie Åkesson har haft fullt upp med att i olika intervjuer försvara partiet och sin ”nolltolerans” mot ”rasister” och ”rättshaverister”. Åkesson skrev till alla förtroendevalda den 13 oktober 2012:

”I vårt parti finns inget utrymme för extremister, rasister, rättshaverister eller andra med ett personligt behov av politiska eller privata utsvävningar.

Från och med nu råder nolltolerans och arbetet med att städa upp i leden ges högsta prioritet.

Den som känner sig träffad av eller har problem med dessa skarpa formuleringar bör genast lämna Sverigedemokraterna frivilligt.”

Brevet väckte många starka reaktioner och kritik, mest från utomstående som såg brevet som ett steg mot att ytterligare tysta intern kritik mot partiledningen och sänka tröskeln för vad som är tillåtet att säga.

När Almqvist, Ekeroth och Westling hängdes ut i media stod det klart för de flesta att om regeln om nolltolerans ska gälla så borde även de lämna sina uppdrag och förlora sina medlemskap. Många tog för givet att det skulle bli så. Detta efter att folk har uteslutits på mera lösa grunder än fyllebråk. Ett sådant exempel är Mattias From som uteslöts ur SD efter att ha varit lindrigt kritisk mot SD:s Mellanösternpolitik. Ett allvarligt brott inom partiet där bara en åsikt tycks vara tillåten.

Jimmie Åkessons utspel om ”nolltolerans” ansågs av många vara ett sätt att på legitim väg göra sig av med medlemmar som vågar kritisera partiledningen eller delar av SD:s egen politik. När det nyligen kom fram att SD har uteslutit fler medlemmar än de övriga riksdagspartierna tillsammans så väckte det frågor. På Fria Tider och på Flashback har SD:s policy avhandlats flera gånger och något särskilt stor stöd tycks inte Åkessons ”nolltolerans” ha. Uppfattningen att Åkessons brev var ogenomtänkt och rentav provocerande delades av många, även om partiledningen och riksdagsmännen gav Åkesson stöd.

Hanteringen av männen med järnrören har blivit ett problem som inte är helt okomplicerat att lösa. Särskilt inte efter Åkessons brev om ”nolltolerans”. En mätare på vad folk tycker om nolltoleransen kan man nog tolka in efter en liten opinionsundersökning som riksdagsmannen Thoralf Alfsson gjorde på sin blogg. Han ställde den enkla frågan ”Kan Erik Almqvist sitta kvar i riksdagen?”

images
När 748 personer hade svarat så ansåg 90,8 procent att han kan sitta kvar i riksdagen, medan 7,2 procent ansåg att han borde vänta till efter valet 2014 och återkomma då. Resultatet innebär att Åkessons tal om nolltolerans får sig en rejäl dos kritik. Det finns skäl att tro att röstresultat är ganska representativt för vad SD-medlemmar tycker. Att stödet för Almqvist är så stort visar att folk ställer sig mer positiva till Almqvist än till uteslutningshysterin och nolltoleransen. Almqvists kvaliteter anses förmodligen vara av större värde och betyda mer för Sverige än att förlora honom för ett litet snedstegs skull. Fast det är Almqvist, SD och partiets medlemmar som själva avgör ärendet. Vad utomstående tycker kvittar nog.

Annonser

Taggat:

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: