Ölands djurpark är en skam för Sverige – bojkotta djurparken

olands_djurparkUnder hösten har det kommit flera rapporter om missförhållanden på Ölands djurpark, men även på Parken Zoo i Eskilstuna. Det är huvudsakligen Sveriges Television som rapporterat om tillståndet i parkerna, medan lokalpressen inte är så pigga på att kritisera ett lokalt företag. När Barometern tvingades skriva om missförhållanden i Ölands djurpark så censurerade de och raderade kommentarer från folk som kunde berätta egna upplevelser inifrån parken.

Ölands djurpark är ett av de många företag som haft nytta av den EU-politik som låter människor fritt flöda över gränserna. Det är ett företag som liksom många andra företag ser människor som produktionsenheter som man ska utnyttja maximalt.

Första gången missförhållanden uppmärksammades var när P4 Kalmar och Smålandsnytt kunde visa hur gästarbetare utnyttjades av företaget. De hade fått arbeta under slavliknande förhållande och maten de bjöds på var i flera fall ämnad för djuren. En polsk gästarbetare intervjuades i TV och kunde efter en egen bandupptagning visa hur illa han blev behandlad. Efter att ha klagat på förhållandena fick han sparken. Mannen som ändå var ung och beredd att arbeta hårt betraktade systemet på arbetsplatsen som feodalt med en härskare som styrde och ställde som de ville med sin arbetskraft.

Ölands djurpark har under högsäsong ungefär 70 gästarbetare anställda. Många tvingades arbeta tio timmar om dagen sju dagar i veckan. Ett företag som så hänsynslöst hanterar människor har troligen också andra åkommor som de vill dölja.

Skandalföretaget Ölands djurpark har haft många anställda som kunnat vittna om missförhållanden inte bara när det gäller att utnyttja utländsk arbetskraft utan och när det gäller skötseln av djuren. Företaget har anklagats för att ha inte ha utfodrat djuren på ett tillfredsställande sätt och underlåtit att kontakta veterinär i tid när sådana behov har funnits. Personalen har också rapporterat om djur som ibland slagits ihjäl istället för att avlivas på ett korrekt sätt. Lejonungar som inte fick di av sin mamma lämnades att dö.

Trots många gästarbetare och ett hårt utnyttjande av dem så har företagit emellanåt varit så underbemannat att det har gått ut över djurens skötsel.

Åklagaren Johannes Henningsson har inlett en förundersökning mot företaget där misstankar om djurplågeri och brott mot djurskyddslagen ingår. De anklagelser som riktats mot Ölands djurpark och parken Eskilstuna ter sig helt bisarra. Djur ska ha slagits ihjäl med kofötter och slagträn. Anställda gästarbetare har tvingats nöja sig med att äta djurmat istället för riktigt mat. VD för Ölands djurpark Barbro Hägg vägrade länge att uttala sig, men gav till slut upp och lät sig intervjuas. Jordbruksverket gick i oktober ut med ett pressmeddelande där de berättade att en revision skulle ske av Ölands djurpark och Parken Zoo. En noggrann undersökning är vad som behövs för att få klarhet i vad som är sant eller hur utbredda missförhållandena är eller har varit. Revisionen kommer att utföras av Svenska Djurparksföreningen och internationella EAZA som ska kartlägga parkernas rutiner. Djurparksföreningen ställer också krav på vilka som ska få vara medlemmar i deras organisation och parker som inte sköter sig kan tvingas lämna organisationen, så varför de ännu inte fått lämna organisationen tarvar en förklaring.

Polacken Marcin Wilk som har arbetat på Ölands djurpark trädde fram och berättade om vad han och de andra gästarbetarna har varit utsatta för. Det är ingen trevlig arbetsplats de har hamnat på. För medborgare i EU-länder är det fritt fram att komma till Sverige och söka jobb. De kan ta vilket jobb de vill och om företaget har kollektivavtal med någon fackförening så kan ingen göra något. Har de minimilön och om lagstiftningen följs finns det inte så mycket någon myndighet kan göra. De företagare och andra som ville ansluta Sverige till EU och som vill ha massinvandring vet precis varför de vill ha det. Det är ofta av rent egoistiska skäl eftersom ett företag kan få billig och slavliknande arbetskraft som de kan utnyttja hur som helst, sparka när de vill och bara anställa nytt om någon slutar. Det finns en jättelik marknad av människor som vill till Sverige och är beredda att offra all sin prestige för att få jobba och kanske stanna kvar här. EU och massinvandring är ingen bra kombination för Sverige, men den är bra för hänsynslösa företagare som varken bryr sig om sitt lands framtid eller om människor de anställer under tveksamma förhållanden.

Marcin kontaktade sin fackförening men de tog inte på honom på allvar och lät bli att agera. Marcin valde då att går vidare och skickade in sin berättelse till polisen och Diskrimineringsombudsmannen. Men det hände ingenting då heller. Det är lätt att få intrycket att ingen reagerade därför att systemet tillåter den här typen av arbetskraftsimport och den här typen av behandling av gästarbetare. EU-politiken är accepterad och då blundar man för dess konskevenser.

Den lön som gästarbetarna fick gick delvis till att betala hyran för en enkel bostad på området som knappt var värd kostnaden. Många gästarbetare tvingades dela rum med andra. Trots 60 timmars arbete varje vecka så slukade kostnaderna för mat och husrum så stora belopp att det bara blev 1 700 kvar i veckan efter skatt. Det finns så mycket som är vedervärdigt med djurparkens sätt att hantera anställda. Enligt flera rapporter behandlas de som djur, de får äta mat som företag skänkt för att djuren, inte människor, ska äta den. Dessutom var gästarbetarna tvingade att bo i de baracker som anvisades av djurparken, om de ville bo och äta på annat håll riskerade de avsked. Boendet var ett sätt för parken att ta tillbaka delar av den lön som betalades ut.

När en svensk arbetare ville skjutsa en gästarbetare till tandläkaren på grund av svår tandvärk så tillät inte parkledningen ett sådant besök utan hänvisade till värktabletter.

Det är inte svårt att se ett mönster hos den här arbetsgivaren. I Sverige finns det många arbetsgivare som sköter sina företag och anställda perfekt, men det finns också en skara hänsynslösa företagare av samma typ som Ölands djurpark. Det är den sortens företagare vi inte vill ha i Sverige. Det är ofta den här sortens företagare som ser positivt på att Sverige öppnar sina gränser och det är den här sortens företagare som skadar inte bara sitt eget anseende utan också landet det verkar i. Om den policy som Ölands djurpark tillämpar i sitt företag skulle vara vanligt förekommande i Sverige skulle all anställningstrygghet vara bortblåst, och Sverige skulle vara ett betydligt sämre land att leva i. De missförhållanden som påvisas är också till stor del ett resultat av den EU-politik som mer eller mindre tvingas på oss.

Företag som Ölands djurpark måste bojkottas. Det kanske känns svårt för barn i en familj att inte få besöka parken om de gärna vill det, men om man förklarar för dem att företaget behandlar människor som djur och att djuren behandlas hänsynslöst och grymt så kanske barnen har förstående för ett uteblivet besök. Dessutom kanske de berättar för alla sina vänner vad Ölands djurpark är för något och då kanske fler väljer att inte gå dit.

Länkar:

Han fick äta djurens mat

Media portades

Parken mörkar

Taggat:

3 tankar om “Ölands djurpark är en skam för Sverige – bojkotta djurparken

  1. Gota Media AB « Bojkotta Aftonbladet december 13, 2012 kl. 20:40 Reply

    […] ökänd för att inte ta in kommentarer i ”känsliga” ämnen. De raderade exempelvis kommentarer från folk som kritiserade Ölands Djurparks hantering av både djur och människor. […]

  2. […] Bojkotta Ölands djurpark […]

  3. […] många både svenska och utländska företagare som använder reglerna på att skamligt sätt. Vi granskade exempelvis Ölands Djurpark tidigare. Bland invandrarföretag som vet man att det finns många som […]

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: